Diagnoza ZM była dla mnie jak wyrok. To, co znalazłam w Internecie na ten temat również nie było pocieszające. Brakowało mi forum w języku polskim dla ludzi z tym schorzeniem. Miałam tyle pytań, na które nikt nie znał odpowiedzi. Wtedy postanowiłam założyć to forum, poznać ludzi, którzy mają takie same problemy jak ja i być może znaleźli już na niektóre odpowiedzi. Chciałam wiedzieć jak sobie radzą w życiu, chciałam mieć nadzieję…
Stworzyłam to forum dla takich ludzi jak ja. Wiedziałam, że w różnych częściach Polski takie sytuacje jak moja będą miały miejsce. Wtedy te osoby, najpewniej zrozpaczone i załamane, będą szukały pomocy w Internecie. Trafią na to forum i znajdą tam różne informacje, które pomogą na nowo odbudować w sobie nadzieję. Czy taka osoba, czekająca na diagnozę bądź już po niej, będzie z cierpliwością czytała np. wątek o badaniach genetycznych w którym znajduje się kilka postów dotyczących wymiany wzajemnych komplementów między użytkownikami na temat ubiorów? Czy potraficie sobie przypomnieć sytuacje, w których pilnie poszukiwaliście jakiejś konkretnej informacji, trafialiście na jakieś forum i musieliście przebrnąć przez kilka stron nieistotnych dla wątku wypowiedzi zanim dotarliście do sedna? Z pewnością nie było to miłe.
Dlatego bardzo mnie martwi, kiedy niektórzy użytkownicy mają pretensje do Moderatorów o usuwanie takich postów. Powołujecie się na demokrację, ale nawet w demokracji są pewne zasady, których należy przestrzegać. Uczestnicząc w życiu forum akceptujecie regulamin, który powołuje Moderatorów do takiej funkcji. Są to ludzie, którzy poświęcają swój wolny czas i bez żadnych korzyści majątkowych z własnej woli starają się, aby utrzymać porządek na forum. Co ich za to spotyka? Czasami są miłe komentarze: „dzięki, że takie forum istnieje”, to dla nich warto to robić. Znacznie częściej są to jednak pretensje i oskarżenia. Już każdy z Moderatorów zastanawiał się czy nie zrezygnować z tej funkcji, wielu nie chciało się jej podjąć, obawiając się tych pretensji, po co utrudniać sobie życie? Potrzebuję jednej minuty, aby zamknąć to forum. Później potrzebuję weekendu, aby postawić nowe, takie w którym nie będzie zasad, nie będzie Moderatorów i będzie można „swobodnie wyrażać swoje zdanie”. Czy tego właśnie byście chcieli?
Moja propozycja jest następująca: ponieważ również Moderatorzy mają prawo się mylić i mogą im się zdarzać pomyłki, w końcu są tylko ludźmi, postarajmy się załatwiać nieporozumienia poprzez prywatne wiadomości. Jeśli Twój post został usunięty i nie rozumiesz dlaczego, napisz do Moderatora. Wierzę, że można to zrobić w grzecznej formie, a nie poprze złośliwy komentarz, jeśli w danej chwili ponoszą Cię emocje, poczekaj chwilę z napisaniem maila. Jeśli Moderator odmówi Ci wyjaśnienia, a trudno mi uwierzyć w taką sytuację, w końcu są to ludzie cieszący się Waszym szacunkiem, możesz napisać do Administratora. Jeśli ten również Ci odmówi, wtedy możesz publicznie wieszać psy i koty na twórcy forum, w końcu już się do tego zaczyna przyzwyczajać…
Pomógł: 12 razy Dołączył: 08 Sie 2006 Posty: 1441 Skąd: Małopolska .
Wysłany: 2007-10-16, 09:34
Klio napisał/a:
Czy tego właśnie byście chcieli?
asią co jest ci którzy nie chcą podporządkować się zasadom na forum nie je opuszą albo przestrzegają zasad ,forum bez zasad gdzie każdy może pojechać po każdym zwyzywać go i zmieszać z błotem ja takiego forum nie chce ,jeśli już zdarzy sie kłotnia należy się przeprosić a nie wszyscy to stosują .
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 16 Lip 2006 Posty: 4326 Skąd: z Marsa
Wysłany: 2007-10-16, 16:01
Nie smuć się Klio, myślę że tak jasne postawienie sprawy wreszcie zapobiegnie kolejnym nieporozumieniom, choć ogladając inne fora - nie jesteśmy w takich problemach odosobnieni.
A więc rozmawiajmy, ja mam zwyczaj przed usunięciem postu - napisać i wyjaśnić sprawę na gg, postaram się być konsekwentna.
_________________ ......i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
Jako uzytkownik "mlody stazem" tego forum chcialabym Ci Klio powiedziec, czym dla mnie to forum a wiec i Twoja praca bylo. Przez dlugie dni wasze posty byly dla mnie jak uscisk reki. Poznalam tu ludzi gotowych mi pomoc, mimo ze bylam obca i skoncentrowana na sobie. Bardziej ufalam Wam niz lekarzom. To forum pomaga!! W imieniu wlasnym i innych , ktorzy kiedys beda szukac pomocy, prosze Cie Klio - ignoruj posty tych, ktorzy sie piekla. Niektorzy tak mają, a nam jestes potrzebna.
A kiedy przyjda dni deszczowe Gabrielo - to moje motto ;) I na po9czte pojde, if you know what I mean, Gabi:)
Pomógł: 12 razy Dołączył: 08 Sie 2006 Posty: 1441 Skąd: Małopolska .
Wysłany: 2007-10-23, 14:38
JA chciałem wyjaśnić ostatnie moje zachowanie nie jest tak że ja po to komuś pomagam żeby później komuś to wypomnieć komuś który nie pomaga ja to robie z potrzeby serca , wczoraj pisałem pod wpływem emocji nie chciałem nikogo obrazić porostu poszło mi pisanie tego postu lawinowo .
Pomogła: 4 razy Wiek: 30 Dołączyła: 09 Sie 2007 Posty: 559 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-10-24, 14:25
mag napisał/a:
rosze Cie Klio - ignoruj posty tych, ktorzy sie piekla. Niektorzy tak mają, a nam jestes potrzebna.
Całkowicie się zgadzam!!!
mag napisał/a:
rzez dlugie dni wasze posty byly dla mnie jak uscisk reki. Poznalam tu ludzi gotowych mi pomoc, mimo ze bylam obca i skoncentrowana na sobie. Bardziej ufalam Wam niz lekarzom. To forum pomaga!!
Kilo życzę Ci dużo wytrwałości i cierpliwości.To co robisz Ty i moderatorzy jest wielkie,czasem usłyszycie dziękuję,ale częściej spotkacie się z wyrazami niezadowolenia.Które mam nadzieję nie zniechęcą was.W każdym razie wiedzcie że są też zadowoleni forumowicze.Dzięki.
Klio, rozumiem co mówisz. Jestem wdzięczna za istnienie tego forum i dałam temu wyraz. Ale, chociaż nigdy nie pyskowałam - to ja po prostu nie umiem sie odnaleźć, kiedy przesuwacie wypowiedzi. Toteż przestałam tu zaglądać. To jest krańcowo inne stanowisko i też chyba niedobre, bo czuję się w stanie pomóc innym, jeszcze niezdiagnozowanym zagubionym nowym członkom, którzy dopiero zaczynają zbierać elementy tej układanki do kupy. Myślę, że trochę pomogłam Dorocie... Bo sprawy lekarskie : sprawy zaświadczeń, leczenia to jedno, a sprawa psychiki to zupełnie coś innego. A tego lekarz nie "postawi". To można uzyskać na forum. I tu potrzeba jest wielu ludzi podobnych. Jedna osoba też nie pomoże. Wszyscy mamy zupełnie inne doświadczenia, przemyślenia.
Z drugiej strony - osoba początkująca oczekuje nawiązania rozmowy, więzi z innymi (to było straszenie potrzebne mi samej) a zatem (swojego własnego) wątku. I kiedy ten wątek, początkowo umieszczony w jakimś rozdziale (dajmy na to : stopy) jest przerwany, to zrywa się nić porozumienia z ta osobą, ona czuje sie potraktowana tak samo jak przez lekarzy. To są właśnie przyczyny, dla których mało jest mojej obecności na forum. W pewnym momencie wręcz zastanawiałam się czy edesi w ogóle są pełnoprawnymi członkami tego forum , czy czasami nie jest to forum tylko dla marfanów.
[ Dodano: 2008-01-02, 07:07 ]
I chociaż zgadzam się z tym, ze narzekanie typu "ojej, dziś pada ,jak mnie cholernie bolą nogi" naprawdę tutaj nie jest potrzebne, nic nie wnosi, denerwuje - to jednak daje poczucie bezpieczeństwa - acha, inni też tak mają, więc ja po prostu muszę sobie z tym poradzić. Przecież po to tu wszyscy jesteśmy aby mieć więź psychiczną, aby wiedzieć, że to co się z nami dzieje - to też jest udziałem tez innych, podobnych i skupionych w tym forum ludzi. I też możemy sie od nich dowiedzieć co robią z tym bólem. Wszak tabletki nie są żadnym wyjściem, a za terapię "na w tej chwili" trzeba zapłacić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum