MARFAN FORUM :: Wymiana całej aorty - Jacek

FAQFormularz kontaktowyCzat forumMapa forumMapa Google100 ostatnich postówSzukajUżytkownicyGrupy RejestracjaZalogujAlbum

MARFAN FORUM Strona Główna » O NAS » To My » Wymiana całej aorty - Jacek

Tagi tematu: aorty, calej, jacek, wymiana

Zamknięty przez: Administrator
2010-12-11, 13:39
Wymiana całej aorty - Jacek
Autor Wiadomość

Jacek
Nowicjusz

Wysłany: 2007-07-17, 23:00   Wymiana całej aorty - Jacek

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem debiutantem na forum. Mam 37 lat, a o chorobie ZM dowiedziałem się 11 lat temu.
Cała historia toczyła się u mnie w zastraszającym tempie.
Zaczęło się w 1996 roku na urlopie na mazurach. Okropny ból w klatce piersiowej niezwiązany z wysiłkiem lub jakimś przeciążeniem. Lekarze po wykonaniu ekg i szeregu innych badań nic u mnie nie stwierdzili – leki przeciwbólowe, pacjent zaopatrzony, pacjent wolny. Kilka godzin później to samo – leki przeciwbólowe, coś do uspokojenia, usypiacza, pacjent zaopatrzony, pacjent wolny. I tak kilka dni.
Kiedy tak trochę poczułem się lepiej pojechałem do Szczecina (w tym czasie tam pracowałem i mieszkałem), tam wykonałem serie szczegółowych badań i szok. Tętniak aorty wstępującej ( 7,7 cm.) z niedomykalnością zastawki aortalnej. Lekarze kierują mnie do Warszawy. Tam stwierdzają u mnie zespół marfana.
Warszawa odmawia mi wykonanie operacji z braku swojej kompetencji do 8 centymetrowego tętniaka. Obchodzą się ze mną jak bym był już skazany na zagładę. Żadnych wyjaśnień, co mi jest, o co tu w tym ambarasie chodzi i etc.
Choć tyle minusów z ich strony jeden wielki plus, otrzymałem skierowanie do Krakowa. Konsultacja, u prof. Dziadkowiaka ( super człowiek i choć słowa tego nie wyrażą dzięki mu za to) i natychmiastowa decyzja. Zostaje w szpitalu, operacja.
Operacja wykonana perfekcyjnie bez żadnych komplikacji. I tak trwało 10 lat. Praca zawodowa, ślub, dzieci było wszystko super do dnia dzisiejszego.
Przeprowadzam się do Kartuz k/Gdańska poszukuję specjalisty, aby być pod dobrą stałą opieką kardiologiczną. Znajduję takowego, który w ciągu paru dni wykonuje mi badania łącznie z tomografią komputerową.
Powiedzmy zaczyna się mój horror z nowym problemem. Choroba tkanki łącznej zaczyna zbierać plony.
I znowu szok.
Aorta rozwarstwiona na całej długości, a wynosi od 8,5 cm do 13 centymetrów aorta brzuszna. Wynik bardzo niezadowalający.
Zaczyna się strajk lekarzy, przychodnie nieczynne specjaliści idą na L4 ...
To, co wiem na chwilę obecną to tylko wymiana aorty wchodzi w grę.

Czy ktoś może ma jakieś doświadczenie już z tak poważnie zaawansowaną chorobą?

Jacek
Ostatnio zmieniony przez gabriela 2007-10-02, 09:18, w całości zmieniany 1 raz  

gabriela

Pomogła: 52 razy

Wysłany: 2007-07-17, 23:46   

Witaj Jacku! Diagnoza niewesoła, to prawda, ale da się zoperować.Zanim popytasz o cokolwiek więcej - poczytaj wpierw wątki Hudegojana ( Życie raz jeszcze) , Witajcie jestem Montana, oraz To ja Kevin -w temacie "To My", następnie w "Niepełnosprawności- ulgi "- wątek - Po zdrowie za granicę.Hudyjan mieszka blisko Ciebie, miał zabieg w Holandii, jest bardzo życzliwy :-) , więc zapewne nie odmówi Ci prywatnej rozmowy.Pozdrawiam serdecznie.

Staś
VIP
Marfan typu 2 LDS

Wysłany: 2007-07-18, 08:16   

witaj Jacek :-D .

Bartek77
Nowicjusz

Wysłany: 2007-07-18, 08:56   

Witam Cię Jacku,
powiedz mi proszę na jakiej podstawie stwierdzono u Ciebie ZM. Masz jeszcze jakieś objawy??

Kevin
Wtajemniczony
Kevin

Wysłany: 2007-07-18, 10:47   

Cześć Jacek.Poczytaj a wszystkiego się dowiesz

Montana
VIP

Pomogła: 28 razy

Wysłany: 2007-07-18, 11:42   

Witaj Jacku, to co opisujesz to jak bym czytala moja historie. Zupelnie identycznie. Jesli bedziesz chcial sie czegos dowiedziec pisz na PW. Podam Ci wtedy moj nr telefonu, zadzwon porozmawiamy. To samo mozesz zrobic piszac do Marcina (Hudyjan) lub Kevina. Chlopaki napewno nie odmowia Ci pomocy i rady.

madziulka
Bywalec
madziulka

Wysłany: 2007-07-19, 13:36   

Witaj,jestem Madziulka,znalazłam Ciebie na forum,chetnie pogadam ...
Ostatnio zmieniony przez resa 2007-08-07, 19:31, w całości zmieniany 1 raz  

Marcin
Wtajemniczony

Wysłany: 2007-07-19, 15:11   

Cześć, jesteśmy rówieśnikami. Tylko ja to co Ty na Mazurach przeżyłem dwa lata temu w domu. A teraz jestem prawie dwa lata po operacji i i drżę aby mi się aorta nie powiększyła. Czasami mam fulla!
Pozdrawiam

resa
reska

Pomogła: 23 razy

Wysłany: 2007-07-19, 19:47   

:-D Serdecznie witam, Jacku.

Jacek
Nowicjusz

Wysłany: 2007-07-19, 21:40   

Witam wszystkich i pozdrawiam.

Do wszystkich z Was, którzy zaoferowali się porozmawiać o tym napewno się odezwę.

[ Dodano: 2007-07-19, 22:44 ]
Bartek77,
Bartek77 napisał/a:
na jakiej podstawie stwierdzono u Ciebie ZM. Masz jeszcze jakieś objawy??

Jestem osobą wysoką bo 2m. wzrostu, szczupły, dłonie a w zasadzie palce jak u pianisty, ze wzrokiem nie miałem żadnych problemów no i tętniak aorty - to były podstawy do ZM. Zadnych objawów przed tętniakiem nie miałem, mogę nawet powiedzieć, iż musiałem być troszkę więcej wysportowany od innych rówieśników - po prostu zero objawów zmęczenia, ciśnienie zawsze w normie.

Jacek

hudyjan
marfan typowy

Wysłany: 2007-07-22, 00:09   

Widziałem się dzisiaj z Jackiem! Czeka go poważna operacja i długa droga przed nim, ale ważne, że patrzy na siebie i swoją wadę z dystansem i takim zdrowym, rozsądnym podejściem.
Najciekawsze było to, jak się spotkaliśmy. Zajeżdżam na umówione miejsce, patrzę a tu stoi takie dwumetrowe lustro. Patrzę - to ja!, ale czemu ja siedzę w aucie, a ten w lustrze stoi? I czemu nie ma okularów? A to był Jacek, hehe! Ja bym u niego rozpoznał Marfana już ze 20 lat temu. No identyczny, mówię wam.
Najważniejsze, że chce się leczyć, nie boi się, jest zdeterminowany i ma poparcie rodziny. Myślę, że da sobie radę. A po wszystkim się razem upijemy, a nasze żony wyleczą nam kaca. W końcu jesteśmy niepełnosprawni, nie?

gabriela

Pomogła: 52 razy

Wysłany: 2007-07-22, 11:01   

Będziemy trzymać za Jacka kciuki! Świetnie.,że ma tak pozytywne podejście do leczenia, i wsparcie rodziny i Marcina :-)
Marfani rzeczywiście są podobni często do siebie, Ty Marcinie masz swoje "lustro", ja też nieraz miałam podobne wrażenie, pierwsze największe - oglądając bawiące się w strojach kąpielowych młode Marfanki - toż to byłam ja sprzed lat wielu! Dłuuugie i chude, i okularki na nosku :-)
Ostatnio zmieniony przez gabriela 2007-07-22, 11:26, w całości zmieniany 1 raz  

Pletwa
VIP
waRiat

Wysłany: 2007-07-22, 11:05   

Witam Jacek :-) Trzymam Kciuki będzie OK :!:

JanK
Specjalista
Marfan_JanK

Wysłany: 2007-07-22, 11:34   

Jacku, jeśli się nie znamy
- oczekuję od Ciebie odpowiedzi co teraz porabisz,
czy uczysz się, czy masz jakieś orzeczenie dot. niepełnosprawności.
Czekamy na Ciebie również w Stowarzyszeniu ale nie koniecznie na tzw. siłę.
POZDRAWIAM

Jacek
Nowicjusz

Wysłany: 2007-08-03, 08:35   

Witam

Jestem na etapie załatwiania papierków, a później kierunek Holandia...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi