MARFAN FORUM :: Reportaż o ludziach z ZM

FAQFormularz kontaktowyCzat forumMapa forumMapa Google100 ostatnich postówSzukajUżytkownicyGrupy RejestracjaZalogujAlbum

MARFAN FORUM Strona Główna » O NAS » Sprawy forum » Ogłoszenia » Reportaż o ludziach z ZM

Tagi tematu: ludziach, reportaz, zm

Reportaż o ludziach z ZM
Autor Wiadomość

Klio
Znawca

Pomogła: 6 razy

Wysłany: 2010-06-08, 17:14   Reportaż o ludziach z ZM

Dostałam dziś takiego maila:
"Witam,

Nazywam się Urszula Mikłasiewicz i pracuję w redakcji Zielonych Drzwi programu Fundacji TVN „nie jesteś sam”. Dostałam kontakt do Pani od mojej koleżanki redakcyjnej, która kontaktowała się z Panią trzy lata temu. Chcielibyśmy jeszcze raz zrealizować reportaż o ludziach z Zespołem Marfana, dlatego zwracam się do Pani ponownie z zapytaniem o udział w naszym programie. Będę bardzo wdzięczna jeżeli się Pani zgodzi. Chętnie udzielę szczegółowych informacji na temat naszego programu.
Łącze pozdrowienia,

Urszula Mikłasiewicz"

Myślę, że warto by ktoś z naszego forum wziął udział w tym programie. Czy są jacyś ochotnicy?

gabriela

Pomogła: 52 razy

Wysłany: 2010-06-08, 20:46   

Do mnie też Zielone drzwi dzwoniły, ale kilka lat temu. Nie zgodziłam się na reportaż, ponieważ wiąże się on z pobytem ekipy telewizyjnej w domu delikwenta i pokazaniu telewidzom życia Marfana od kuchni. Więc stchórzyłam, ale myślę, że ktoś odważniejszy mógłby opowiedzieć "całą prawdę o marfanach". Ja juz kilka podobnych programów przerobiłam;P To bardzo ważne, by naświetlać nasze problemy, uświadamiać nieświadomych. Gorąco więc popieram propozycję Klio.

afadro
Specjalista
Asia

Pomogła: 15 razy

Wysłany: 2010-06-09, 11:21   

gabriela napisał/a:
Nie zgodziłam się na reportaż, ponieważ wiąże się on z pobytem ekipy telewizyjnej w domu delikwenta

A to faktycznie bardzo niekomfortowa sytuacja.

madziulka
Bywalec
madziulka

Wysłany: 2010-06-09, 16:41   Reportaż o ludziach z zm

Witaj Klio,faktycznie kilka lat temu był reportaż o osobach z zm.Może ja mogłabym opowiedzieć troszke o naszych problemach.Byłaby to ogromna szansa dla każdego z nas :-D

[ Dodano: 2010-06-09, 17:47 ]
Klio podaje mojego maila-magdawshe@o2.pl :-D

Klio
Znawca

Pomogła: 6 razy

Wysłany: 2010-06-09, 19:01   

Poprosiłam panią Mikłasiewicz o więcej informacji na temat tego programu i oto jaką otrzymałam odpowiedź:

"Chcielibyśmy zrealizować reportaż o osobie chorej na ZM, która jest aktywna zawodowo. Zespół Marfana nadal jest chorobą bardzo mało znaną w Polsce i wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że cierpi na niego. Tym samym naraża się na ogromne ryzyko uprawiając sport, albo nosząc ciężary. My chcemy pokazać, że z tą chorobą da się normalnie funkcjonować jeżeli się w odpowiedni sposób dba o siebie.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Z mojej strony mogę obiecać, że my zawsze bardzo dbamy o Naszych bohaterów i robimy programy „po coś”, a nie dal sensacji. "

madziulka
Bywalec
madziulka

Wysłany: 2010-06-09, 19:12   

Myślę,że Monti również mogłaby uczestniczyć w programie,wiem,że od pewnego czasu pracuje. :-D

gabriela

Pomogła: 52 razy

Wysłany: 2010-06-10, 07:43   

Myślę Madziulka, że to powinien byc ktoś z klasycznym Marfanem. O ile wiem u Ciebie nie ma tej diagnozy i Twoje objawy niekoniecznie sugerują Marfana.
Proponuję Gosieńkę i Arturra - modelową parę studentki i osoby pracującej :-) Albo Montanę czy Kevina, albo Hudyjan......................

Gosieńka
VIP
Carpe diem:)

Wysłany: 2010-06-10, 08:02   

gabriela napisał/a:
Proponuję Gosieńkę i Arturra - modelową parę studentki i osoby pracującej
Haha :lol: Wczoraj z Arturem nawet sobie żartowaliśmy że o nas mogliby komedie romantyczną za jednym razem nakręcić :lol:
Ale tak serio to my raczej nie będziemy chętni...

afadro
Specjalista
Asia

Wysłany: 2010-06-10, 08:37   

gabriela napisał/a:
że to powinien byc ktoś z klasycznym Marfanem.

No właśnie, bo jakby pokazali np. mnie to połowa oglądających stwierdziła by u siebie marfana.

smuklaewa
ewa

Pomogła: 83 razy

Wysłany: 2010-06-10, 09:11   

I o to właśnie chodzi żeby ludzie się dowiedzieli,że wcale nie trzeba mieć 2m żeby być chorym,że wiele osób z ZM właśnie swoim wyglądem nie wzbudzających żadnych podejrzeń odeszli z tego świata bo nie wiedzieli :-/ że są chore....

madziulka
Bywalec
madziulka

Wysłany: 2010-06-10, 09:14   reportaż o ludziach z zm

Jak nie ma diagnozy,co Ty mówisz ;-) ?.Objawy mam porządne,każdy widzi ;-) .

smuklaewa
ewa

Pomogła: 83 razy

Wysłany: 2010-06-10, 09:24   

madziulka napisał/a:
Objawy mam porządne,każdy widzi ;-)
Madziu to chodzi o to żeby laik nie widział....że piękna smukła dziewczyna która mogła by po wybiegach jako modelka biegać jest obciążona tą chorobą np Marta,Emila ,Gosia i wiele innych panienek i w każdej chwili może być bum.. :roll: bo nawet fachowe oko lekarza tego nie widzi,albo facet ...przystojniak jak nasz Aruś czy Artur mogli by grac w siatę lub kosza....a tu są już po operacji aorty...Program który da myślenie medykom,że nie tylko są książkowe wzorce ZM....

Montana
VIP

Pomogła: 28 razy

Wysłany: 2010-06-10, 10:11   

Ja sie wstydze :D

madziulka
Bywalec
madziulka

Wysłany: 2010-06-10, 10:25   reportaż o ludziach z zm

Monti co Ty mówisz?.Jesteś doskonałym przykładem.Wiem Ewuś o czym mówisz,ale dla mnie byłaby to ogromna szansa.Powiem ci ,że po ostatnim pobycie mam dość.Odprawili mnie ze zwichniętym kolanem .Byłam w Poznaniu u ortopedy ,czekam na decyzję czy w ogóle coś będą mogli pomóc,a do Swiebodzina nie wróce nigdy :-? .Szukam zagranicznych klinik ,może znasz jakieś?.Pisałam do Belgii,wczoraj do Aachen.Zobaczymy co mi odpisze profesor.

Paweł
Hero
Krystyna

Wysłany: 2010-06-10, 11:11   

Montana napisał/a:
Ja sie wstydze :D
- no rozumiem , robić z siebie widowisko przed całą Polską -- duże ryzyko , a korzyści niejasne . Nie wiadomo co P. Urszula rozumie pod pojęciem ,, bardzo dbamy o naszych bohaterów " no ale dla niektórych przed operacjami , z niewielką siłą przebicia , może to być kuszące rozwiązanie ... :roll:

PS . W razie braku ochotników prezes stowarzyszenia powinien wyznaczyć kogoś , jak to się kiedyś nazywało " z klucza " i już ...

PS 2 . ja mogę zrobić TV rip z tej audycji i umieścić na You Tube , no a link na forum , tyle mogę pomóc ...

Odpowiedz do tematu