MARFAN FORUM :: Problemy z płucami

FAQFormularz kontaktowyCzat forumMapa forumMapa Google100 ostatnich postówSzukajUżytkownicyGrupy RejestracjaZalogujAlbum

MARFAN FORUM Strona Główna » ZESPÓŁ MARFANA » Marfan i my » Problemy z płucami

Tagi tematu: plucami, problemy

Problemy z płucami
Autor Wiadomość

sahar
Nowicjusz

Wysłany: 2008-07-22, 05:23   

Hej!

Wczoraj po treningu mialem wrazenie ze sobie naciagnalem miesnie lewej strony.
Jednak to chyba cos innego. Nie spie juz cala noc, czuje ogromny bol przy oddychaniu i jakby skurcze pluc. Lewy pluco dolny segment.
Nie moge sie na bok polozyc i oddychac bo bol jest cholerny. Maly ruch powoduje lzy w oczach. Jeszcze raz mowie, cos na wzor skurcza pluc z lewej strony. Kiedys tak mialem raz przez sekunde lub dwie taki bol i poczucie skurczu. Teraz to mnie trzyma 8 h ...

Do jakiego lekarza moge skoczyc? Jakie badania zrobic. Wszystko zamierzam robic prywatnie bo mnie **** strzeli jak nie zasne w ogole.

Ide do pracy czekam na posty.

Pozdrawiam

Jak bede mial ta jakas odme, to nie wiem. Chyba zaczne palic papierosy :/....
Co pownienem zrobic? Jak sie zachowac i co argumentowac lekarza, zeby mnie nie olal, i nie przepisal vitaminy C bo on nic nie slyszy.

Paweł
Hero
Krystyna

Wysłany: 2008-07-22, 09:55   

Na twoim miejscu wezwał bym pogotowie i powiedział lekarzowi to co napisałeś oprócz pierwszego zdania , i niech się martwi , bada , leczy , po to jest

smuklaewa
ewa

Pomogła: 83 razy

Wysłany: 2008-07-22, 10:12   

Jedz na torakochirurgię tam są kompetentni lekarze,podstawa to zdjęcie RTG.

resa
reska

Pomogła: 23 razy

Wysłany: 2008-07-22, 11:56   

sahar napisał/a:
Nie spie juz cala noc, czuje ogromny bol przy oddychaniu i jakby skurcze pluc. Lewy pluco dolny segment. Nie moge sie na bok polozyc i oddychac bo bol jest cholerny. Maly ruch powoduje lzy w oczach ...Teraz to mnie trzyma 8 h ... Ide do pracy czekam na posty...

Praca ? Raczej wezwanie pogotowia,jak napisał Paweł, bo jeśli to faktycznie odma, to ... możesz sam nie dojechać. Przy dusznościach nie przepisują witaminy C :oops: tylko natychmiast podają lten.

Filip
Nowicjusz

Wysłany: 2009-03-04, 20:36   

Witam, jestem tutaj nowy.
3 tygodnie temu wróciłem ze szpitala, gdzie przebywałem przez 5 dni ze względu na odmę. Była to moja pierwsza odma, a leczenie polegało na standardowym założeniu drenu. Po wyjściu ze szpitala wszystko było ok, ale ostatnio od 2 dni odczuwam lekkie kłucie w okolicach lewego płuca, na którym mam zrost po przebytej chorobie. Od czasu do czasu czuję lekkie bulgotanie. Nie przeszkadza mi to na razie w normalnym funkcjonowaniu, oddycham zupełnie normalnie, ale jestem zaniepokojony, boję się, że znowu odma wróci. Ostatnio chciałem trochę poćwiczyć (jakieś pompki, przysiady itp.) po raz pierwszy po wyjściu ze szpitala, ale teraz po prostu się boję. Czy moje obawy są uzasadnione czy to normalne objawy po przebyciu odmy i absolutnie nie ma się czym przejmować ?
pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Aga Wójciak
Specjalista
Jaga

Pomogła: 28 razy

Wysłany: 2009-03-04, 21:11   

Mój mąż miał tzw odmę samoistną około 4 lat temu.Niestety-palił bardzo dużo-ale od tamtego czasu już nie pali.Czasami,mimo upływu czasu również odczuwa ból w płucu,szczególnie po stresie lub przemęczeniu.Jak na razie odma nie wróciła i mam nadzieję,że nie wróci.
Tak więc mniej stresu ;-)

smuklaewa
ewa

Wysłany: 2009-03-04, 21:42   

Filip napisał/a:
Ostatnio chciałem trochę poćwiczyć (jakieś pompki, przysiady itp.)
Bóg Ciebie opuścił??? ;-) młody tylko ćwiczenia oddechowe,żadnych innych....wysiłkowe na razie eliminuj,nie wolno w żadnym wypadku... :!: :!:
Filip napisał/a:
oddycham zupełnie normalnie,
To znaczy,ze jest wszystko ok...
Filip napisał/a:
jestem zaniepokojony, boję się, że znowu odma wróci.
Może wrócić ,ale nie myśl o tym bo nie musi...

Filip
Nowicjusz

Wysłany: 2009-03-04, 23:14   

Dziękuję za udzielenie odpowiedzi.
Lekarz powiedział mi, że po 2 tygodniach mogę wrócić do normalnej aktywności, więc wydawało mi się, że niezbyt ciężkie ćwiczenia fizyczne mi nie zaszkodzą. Zaznaczam, że nie choruję na zespół Marfana, a moja odma była najprawdopodobniej wynikiem palenia w ostatnim czasie (jak to na studiach :)) i ogólnie niedbaniem o zdrowie. Chodziłem lekko ubrany i często przeziębiałem się lekko zupełnie to ignorując. Czy w takim wypadku mogę normalnie ćwiczyć, chodzić na basen itd. czy lepiej jeszcze z tym poczekać? Skąd bierze się to bulgotanie w płucu, bo to mnie najbardziej niepokoi ?
Aha, chciałem jeszcze dodać, że śpiewam w amatorskiej kapeli rockowej co też dość obciąża moje płuca. Śpiewać zacząłem już tydzień po wyjściu ze szpitala, być może trochę nierozważnie.

netes
Nowicjusz

Wysłany: 2009-04-22, 11:21   

Witam.
Również jestem po odmie opłucnowej samoistnej. Dwukrotnie płuca prawego (przy pierwszej dren, przy drugiej minitorakotomia) i jeden raz płuca lewego (wideotorakoskopia).
Od czasu do czasu miewam silne bóle prawej strony promieniujące do ramienia i łopatki, towarzyszy temu to nieszczęsne "bulgotanie" w płucu i za każdym razem kiedy to się dzieje (w tym miesiącu już 2 raz) ogromnie się stresuje, że to znów odma i nawet nie mam odwagi iść do lekarza po skierowanie na RTG. Nie mam pojęcia skąd bierze się to bulgotanie, zaznaczę, że zazwyczaj przechodzi mi po ok. tygodniu, maksymalnie dwóch. Myślałem, że to może nerwobóle, ale sam już nie wiem. Okropnie się tym martwię i stresuję, przeszkadza mi to w normalnym funkcjonowaniu... czy ktoś z Was wie skąd to się bierze? Zaznaczam, że nie mam ZM.

asocko
Hero
5 gram życia

Pomogła: 23 razy

Wysłany: 2009-04-22, 19:42   

To moze, zeby sie tak nie stresowac, zrob jednak RTG?!?

Jeny
Nowicjusz

Wysłany: 2009-05-06, 11:52   jestem nowicjuszem odmowo - rozedmowym

Witam,
Krótko o mojej historii: zaczełam się dusic i wylądowałam na ostrym! odrazu dostałam w prezencie dren, bo całkowicie płuco mi opadlo, potem go wyjeli - jednak za wcześnie - odma wróciła potem włożyli go spowrotem i jeszcze jed
en, a potem wyjeli dwa i włożyli 3 wszystko w moje biedne lewe płuco. I tak rurki w płucach miałam ponad 2 tyg. Minęły 4 miesiace i dziś mogę powiedzieć że wróciłam do formy sprzed odmy. test marszu 6 minut - ponad 600km:)
Przy okazji okazało się że mam tez rozedmę zaawansowaną nasiloną na prawym płucu i właśnie przygotowują mnie do operacji :(
Może ktoś z was już miał taką operację polegającą na usunięciu martwej częsci płuca i pęcherzyków? Jak jest po? Jakie są niebezpieczeństwa? Czy jest szansa że z takimi płucami będę mogła jeszcze kiedyś normalnie funkcjonować mieć dzieci..bardzo się boję..
Moze ktoś wie?
pozdrawiam

smuklaewa
ewa

Wysłany: 2009-05-06, 13:41   

Jeny napisał/a:
Może ktoś z was już miał taką operację polegającą na usunięciu martwej częsci płuca i pęcherzyków? Jak jest po? Jakie są niebezpieczeństwa? Czy jest szansa że z takimi płucami będę mogła jeszcze kiedyś normalnie funkcjonować mieć dzieci..bardzo się boję..
Spokojnie....ja miałam taką operację i wszystko odbyło sie bez komplikacji,leczenie po ,to mniej więcej to samo co drenaż,lezysz z drenami,a potem je usuwają i po około 10 dniach wracasz do domu....Ćwiczenia oddechowe,długie spacery brzegiem morza i wracasz do formy w moment.. :-)

gabriela

Pomogła: 52 razy

Wysłany: 2009-05-06, 15:05   

smuklaewa napisał/a:
długie spacery brzegiem morza
a bez morza nie można??? Byłaś Ewcia bezposrednio po operacji pluc nad morzem?

smuklaewa
ewa

Wysłany: 2009-05-06, 16:04   

Tak byłam....Na płuca miałam dwie operacje....jedną w 2000 roku ,a drugą w 2005 roku i po każdej byłam nad morzem,odżywiałam się wiejskim serem,mleczkiem prosto od krowy i masłem....,tylko cielęcina i naturalna inhalacja z Bałtyku...to mnie bardzo wzmocniło.Jeżeli ktoś zastosuje inne postępowanie po operacji płuc to też wróci do zdrowia z tym ,że w wolniejszym tempie....to już indywidualna sprawa każdego z nas jak dba o siebie :-) ,ja bardzo się z sobą pieszczę i przesadnie dbam o zdrowie...które Pan Bóg podarował mi po raz drugi...

Jeny
Nowicjusz

Wysłany: 2009-05-06, 16:36   

smuklaewa napisał/a:
Jeny napisał/a:
Spokojnie....ja miałam taką operację i wszystko odbyło sie bez komplikacji,leczenie po ,to mniej więcej to samo co drenaż,lezysz z drenami,a potem je usuwają i po około 10 dniach wracasz do domu....Ćwiczenia oddechowe,długie spacery brzegiem morza i wracasz do formy w moment.. :-)

Chyba nie mam innego wyboru niż operacja, dziwne że nie wynaleźli jeszcze lekarstw na rozedmę, ważne aby było lepiej niż jest, lekarze dziwili się jak mogłam żyć z takimi płucami. Nie wiedza skąd się to u mnie wzieło a nigdy nie paliłam ani nie pracowałam w kopalni..i w badaniach tez nic nie wyszło bo wszystkie wyniki mam super oprocz płuc do wymiany :cry:
na szczęście jestem młoda i tutaj muszę przyznać, że inne jest podejście lekarzy do osób młodych..
oh a nad morzem to w sumie mogłabym rehabilitować się przez cały rok :-)

Odpowiedz do tematu