MARFAN FORUM :: Problem z płucami po zabiegu kardiochirurgicznym

FAQFormularz kontaktowyCzat forumMapa forumMapa Google100 ostatnich postówSzukajUżytkownicyGrupy RejestracjaZalogujAlbum

MARFAN FORUM Strona Główna » CENTRUM INFORMACYJNE » O zdrowiu - ogólnie » Problem z płucami po zabiegu kardiochirurgicznym

Tagi tematu: kardiochirurgicznym, plucami, po, problem, zabiegu

Przesunięty przez: gabriela
2010-04-27, 16:47
Problem z płucami po zabiegu kardiochirurgicznym
Autor Wiadomość

sabaanna
Nowicjusz

Wysłany: 2010-04-27, 15:20   Problem z płucami po zabiegu kardiochirurgicznym

Witam wszystkich serdecznie!
Mam nadzieje,że trafiłam po wielkich poszukiwaniach na właściwe miejsce i ktoś mi pomoże ....
chodzi o moja mamę, która 2 miesiące temu miała operację by passów. Sam zabieg przeszedł bez komplikacji, rany są już prawie zagojone (mama choruje na cukrzycę i nadciśnienie, więc trochę dłużej to trwa).
Niepokojące są duszności, które pojawiają się co jakiś czas w nocy. Było robione echo, ekg, tutaj od strony serca jest OK. Problem jest chyba po stronie płuc. Prześwietlenie,które było niedawno robione tak zostało opisane :
Stan po zabiegu kardiochirurgicznym. Cienie metaliczne w miejscach typowych. Sylwetka serca powiększona. Łuk aorty wydłużony, wysycony miażdżycowy.
Pasmowate zagęszczenia w dolnych polach płucnych o charakterze niedodmowym i włóknistym,rysunek podścieliskowy płuc wzmożony. Zrosty opłucnowo-przeponowe. Lewy kąt p-z nieco przymglony zrosty? mała ilość płynu ?
prawy kąt p-ż wolny.
Przed zabiegiem było wszystko
ok pod kątem płuc, LPK wypisał skierowanie, aby powtórzyć prześwietlenie, po wyjściu z sanatorium tez było ok. Czy ktoś wie o co w tym chodzi? Mam nadzieję,że to nic poważnego...

Odpowiedz do tematu