Ja operację miałam 3-4 lata temu.No cóż...jest lepiej ,ale doskonale na pewno nie.Teraz jest to raczej niezauważalne pod cienką koszulką , tylko ten odstający brzuch ,ćwiczenia sa tu mało skuteczne ,ale trudno tu robić 50 brzuszków z płytką w środku. W roku 2007 mój ortopeda zdecyduje czy pozostawiamy na zawsze czy wyjmujemy w te wakacje.W sumie nie wiem co lepsze, mozliwe ,że ,gdy wyjmie będzie nawrót. Dla mnie dziewczyny było to bardzo kłoptliwe ..ukrywanie deformacji i sytuacje ,które sie z tym wiązały .Po operacji spodziewałam się czegoś innego ,trochę się zawiodłam ,ale zdaniem rodziny jest o wiele lepiej.Gdybym poddała się na operację drugi raz chyba wybrałabym Poznań, ciekawi mnie czy ktoś w ogóle uzyskał idealny skutek ..to jest w ogóle możliwe ?,pomijając bliznę.Ból po operacji jest niedozniesienia ja miałam trzynaście ,dwanaście lat..gorzej to znosiłam ,jak dziecko.Przewrócić sie na bok ,to był problem.A operację miałam w dsk w B-stoku na oddziale ortopedii.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 08 Sie 2006 Posty: 1441 Skąd: Małopolska .
Wysłany: 2006-12-23, 20:27
ja miałem bóle w klatce po gruzlicy wiec was rozumiem niemogłem spać ani na jedny boku ani na drugi na pleca mnie mniej bolało i zasypiałem na pelach,a ból był nie do zniesienia ale naszcześie przeszło.
to fakt,to był mega wysiłek jak sobie pomysle to az mnie ciarki przechodza,a co mówic o wstaniu z łózka.Osobiscie uwazam ze lepiej jest bez plytki... jestem jakby bardziej gietki w klacie,tylko trzeba wtedy cwiczyc,żeby wiadomo sie nie pogorszyło się
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 04 Sty 2007 Posty: 417 Skąd: miasto
Wysłany: 2007-01-11, 12:18
marta--1985 napisał/a:
krisk82 napisał/a:
miałem tam w marcu operowana klatke.
a przez kogo?
michalskiego? bo on mnie operował i miałam wybór albo iśc do dzieciątka jezuz albo do prywatnego Centrum Damiana-poszłam do tego drugiego bo tam krócej sie leżało po operacji.
Moze i mnie sie uda dotrzeć do kogoś w CENRUM DAMIANA-są tam dobrzy ortopedzi???Napiszcie-czy tam tylko prywatnie operują?
Ostatnio zmieniony przez Amber 2007-01-12, 09:29, w całości zmieniany 2 razy
witam Was,
Miałam ostatnio z moją córką konsultację u dr Boguckiego w CZD odnośnie wypukłej klatki. Ona ma teraz 15 lat.
Kolejną wizytę mamy za rok.Powiedził, że zrobi jej tę operację tylko ma trochę przytyć. Napiszcie czy ktoś z Was miał operację CZD i czy nie należało by z tym poczekać jak się przstanie rosnąć?
pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Powiedził, że zrobi jej tę operację tylko ma trochę przytyć
Mi lekarz nie kazał przytyć a i tak miałęm operacje-cieżko mam przytć.
Chyba lepiej poczekac kiedy przestanie rosnac-ale sam niewiem... byłem operwany w wieku 10lat,pożniej kiedy rosłem tak koło 15-17 roku zycie zaczeła mi sie zapadac,druga operacje miałem w wieku 23 lat-troche zastanawiałem sie czy poddac się tej operacji,nie załajue ,ale ból był zajeb... silny-przez kilka miesiecy.
Byłem operowany w W-wie w szpitalu dzieciatka Jezus ul.Lindleya.Szpital ok
Nowatorską operację korygującą lejkowatość klatki piersiowej za pomocą modelującej płytki metalowej przeprowadzili u 15-letniego chłopca chirurdzy pod kierunkiem dr. Krzysztofa Boguckiego z Centrum Zdrowia Dziecka w Olsztynie. Wyjątkowość operacji, która odbyła się 20 lutego, polegała na zastosowaniu małoinwazyjnej metody Nuss'a.
Lejkowatość klatki piersiowej to wrodzona wada występująca u 1-2 procent osób. Jest to zagłębienie w klatce piersiowej w kształcie lejka - wyjaśnia ordynator oddziału chirurgii dziecięcej Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie dr Wojciech Choiński.
Wyjątkowość operacji, która odbyła się 20 lutego w Olsztynie polegała na zastosowaniu małoinwazyjnej metody Nuss'a. Po niewielkim nacięciu chirurg wkłada pod mostek modelującą płytkę, która ma skorygować nieprawidłowe zagłębienie; pozostaje ona w ciele pacjenta 2-3 lata, a następnie jest usuwana.
Lejkowatość klatki piersiowej może się z wiekiem pogłębiać i powodować ucisk na płuca, wskutek czego dochodzi do zaburzenia pracy serca
[ Dodano: 2007-03-05, 21:48 ]
Metoda Nussa
Polega na wprowadzeniu pod mostek tytanowej płyty po obróceniu której wypycha się zapadnięty mostek (do poziomu wystających żeber) redukując deformację. Cięcia robi się w linii pachowej długości ok. 2 cm, płytkę wyjmuje się po ok. dwóch latach od jej założenia.
W Polsce do tej pory najczęściej dotąd operowaliśmy metodą, która polega na rozcięciu mostka i żeber - opowiada Choiński. - Po takiej operacji pacjent musi zostać w szpitalu 10-14 dni. Pozostaje po niej duża blizna.
Nowa metoda, zastosowana po raz pierwszy w latach 80-tych XX wieku w Stanach Zjednoczonych, gwarantuje znacznie krótszy pobyt na oddziale i mniejszy ból po zabiegu. W Polsce po raz pierwszy wykorzystano ją w katowickim Centrum Matki i Dziecka w 1998
_________________ ......i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
Pomógł: 11 razy Wiek: 57 Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 534 Skąd: Gdynia
Wysłany: 2007-03-12, 09:36
Witam wszystkich!,
którzy zainteresowani są tematem operacji korekcji klatki piesiowej.
Jest to istotny problem prawie wszystkich osób z ZM. Koniecznie trzeba mieć na uwadze, że nie jest to tragiczne w ZM. Tylko w niewielki stopniu ogranicza wykorzystanie płuc. Lekarze mówią, ze również nieznacznie wpływa na pracę serca.
Operowanie to najczęściej potrzeba psychologiczna korekcji wyglądu. Mamy jednak dość dużo wiedzy o dość szybkim nawrocie ( czyli niepowodzeniu) tego sposobu leczenia. DUZO bólu - częśto efekt na dwa-trzy lata.
_________________ O planach zapominamy, działanie zostanie uwiecznione.
JanK masz rację z tym bólem ; jest nie do opisania,ja miałem dwa razy operowana klatke róznymi metodami... Miałem jednak pecha gdyż lekarz powiedział ,że miałem najbardziej zapadnięta klatke jaką widział w jego karierze( a ma zapewne ponad 55 lat )
To co moge polecic to cwiczenia i raz ćwiczenia...
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 16 Lip 2006 Posty: 4326 Skąd: z Marsa
Wysłany: 2007-03-15, 12:13
Jednak ta operacja którą przeprowadzili w Olsztynie miała zupełnie inny przebieg - bez ptwierania klatki piersiowej a więc bez tego bólu, następnego dnia do domu.
_________________ ......i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
Ja już nawet nie wiem co mam robić ze swoją klatką.
Kilka lat temu, jak tylko dostałem ubezpieczenie, poleciałem do ordynatora Chirurgii Klatki Piersiowej w Olsztynie i prosiłem go, żeby coś z tym zrobił! Na co on powiedział: "Zespół Marfana, dla takiego młodego człowieka - to wyrok śmierci. Więc najpierw porób sobie trochę badań, żeby wykluczyć taką możliwość".
Po paru latach wróciłem do niego z badaniami, a on popatrzył na mnie, pomacał tu i tam, i powiedział, że za nic mnie nie będzie operował bo mu się wykrwawię na stole operacyjnym..
Dzisiaj byłem u innego lekarza z Torakochirurgii, z nowymi badaniami i nową nadzieją, że może ten zdecyduje się na zabieg. Lekarz bardzo się starał delikatnie nawkręcać o problemie w mojej głowie, a nie w klatce. Ale słaby z niego psycholog. Ostatecznie każdy został przy swoim zdaniu. A ja teraz dowiaduję się, że gdyby to była "szewska" klatka - to on coś by wykombinował, a na "kurzą" to nawet żadne ćwiczenia rehabitacyjne nie pomogą.
Czytam forum i widzę, że inni są operowani nawet ze względów czysto kosmetycznych więc co jest z moimi lekarzami??!
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 16 Lip 2006 Posty: 4326 Skąd: z Marsa
Wysłany: 2007-03-16, 12:27
Philip, czy byłeś w tej Klinice w której 20 stycznia lekarze wykonali tę operację bez otwierania mostka? Przecież to też Olsztyn! Ja myślę, że jeśli komuś wygląd klaty bardzo przeszkadza, ma z tego powodu jakieś kompleksy - to powinien się zoperować.Mówienie komuś takiego żeby się z tym pogodził, że przecież to nic takiego - to nonsens, każdy jest indywidualistą i indywidualnie należy podchodzić do każdego.
Philip, czy byłeś w tej Klinice w której 20 stycznia lekarze wykonali tę operację bez otwierania mostka?
To jest Klinika dla dzieci, ciekawe jak by to wyglądało, gdybym tam się wprosił
[ Dodano: 2007-03-19, 14:26 ]
stanisław napisał/a:
ja mam zapadnietą czyli szewską ????
Szewska, czyli lejkowata, łatwiejsza do skorygowania, ale też może sprawiać więcej problemów z narządami wewnętrznymi - stąd częściej jest kwalifikowana do operacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum