MARFAN FORUM :: Operacyjne korygowanie wad klatki piersiowej

FAQFormularz kontaktowyCzat forumMapa forumMapa Google100 ostatnich postówSzukajUżytkownicyGrupy RejestracjaZalogujAlbum

MARFAN FORUM Strona Główna » ZESPÓŁ MARFANA » Lekarze, szpitale, operacje » Operacyjne korygowanie wad klatki piersiowej

Tagi tematu: klatki, korygowanie, operacyjne, piersiowej, wad

Operacyjne korygowanie wad klatki piersiowej
Autor Wiadomość

kmn
Nowicjusz
anima vilis

Wysłany: 2006-12-23, 20:01   

Ja operację miałam 3-4 lata temu.No cóż...jest lepiej ,ale doskonale na pewno nie.Teraz jest to raczej niezauważalne pod cienką koszulką , tylko ten odstający brzuch ,ćwiczenia sa tu mało skuteczne ,ale trudno tu robić 50 brzuszków z płytką w środku. W roku 2007 mój ortopeda zdecyduje czy pozostawiamy na zawsze czy wyjmujemy w te wakacje.W sumie nie wiem co lepsze, mozliwe ,że ,gdy wyjmie będzie nawrót. Dla mnie dziewczyny było to bardzo kłoptliwe ..ukrywanie deformacji i sytuacje ,które sie z tym wiązały .Po operacji spodziewałam się czegoś innego ,trochę się zawiodłam ,ale zdaniem rodziny jest o wiele lepiej.Gdybym poddała się na operację drugi raz chyba wybrałabym Poznań, ciekawi mnie czy ktoś w ogóle uzyskał idealny skutek ..to jest w ogóle możliwe ?,pomijając bliznę.Ból po operacji jest niedozniesienia ja miałam trzynaście ,dwanaście lat..gorzej to znosiłam ,jak dziecko.Przewrócić sie na bok ,to był problem.A operację miałam w dsk w B-stoku na oddziale ortopedii.

Staś
VIP
Marfan typu 2 LDS

Wysłany: 2006-12-23, 20:27   

ja miałem bóle w klatce po gruzlicy wiec was rozumiem niemogłem spać ani na jedny boku ani na drugi na pleca mnie mniej bolało i zasypiałem na pelach,a ból był nie do zniesienia ale naszcześie przeszło.

krisk82
Beniaminek

Wysłany: 2006-12-24, 09:39   

Cytat:
Przewrócić sie na bok ,to był problem

to fakt,to był mega wysiłek jak sobie pomysle to az mnie ciarki przechodza,a co mówic o wstaniu z łózka.Osobiscie uwazam ze lepiej jest bez plytki... jestem jakby bardziej gietki w klacie,tylko trzeba wtedy cwiczyc,żeby wiadomo sie nie pogorszyło się ;-)

Amber
Profesjonalista

Pomogła: 3 razy

Wysłany: 2007-01-11, 12:18   

marta--1985 napisał/a:
krisk82 napisał/a:
miałem tam w marcu operowana klatke.

a przez kogo?
michalskiego? bo on mnie operował i miałam wybór albo iśc do dzieciątka jezuz albo do prywatnego Centrum Damiana-poszłam do tego drugiego bo tam krócej sie leżało po operacji.
Moze i mnie sie uda dotrzeć do kogoś w CENRUM DAMIANA-są tam dobrzy ortopedzi???Napiszcie-czy tam tylko prywatnie operują?
Ostatnio zmieniony przez Amber 2007-01-12, 09:29, w całości zmieniany 2 razy  

resa
reska

Pomogła: 23 razy

Wysłany: 2007-01-11, 12:28   

;-) http://www.damian.com.pl/

http://www.zdrowemiasto.pl/_zm/index.php?art=6

roma
Nowicjusz
cywil

Wysłany: 2007-01-13, 10:18   

witam Was,
Miałam ostatnio z moją córką konsultację u dr Boguckiego w CZD odnośnie wypukłej klatki. Ona ma teraz 15 lat.
Kolejną wizytę mamy za rok.Powiedził, że zrobi jej tę operację tylko ma trochę przytyć. Napiszcie czy ktoś z Was miał operację CZD i czy nie należało by z tym poczekać jak się przstanie rosnąć?
pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

krisk82
Beniaminek

Wysłany: 2007-01-13, 10:47   

Cytat:
Powiedził, że zrobi jej tę operację tylko ma trochę przytyć

Mi lekarz nie kazał przytyć a i tak miałęm operacje-cieżko mam przytć.
Chyba lepiej poczekac kiedy przestanie rosnac-ale sam niewiem... byłem operwany w wieku 10lat,pożniej kiedy rosłem tak koło 15-17 roku zycie zaczeła mi sie zapadac,druga operacje miałem w wieku 23 lat-troche zastanawiałem sie czy poddac się tej operacji,nie załajue ,ale ból był zajeb... silny-przez kilka miesiecy.
Byłem operowany w W-wie w szpitalu dzieciatka Jezus ul.Lindleya.Szpital ok :!:

gabriela

Pomogła: 52 razy

Wysłany: 2007-03-05, 20:22   Operacje klatki piersiowej

Sukces chirurgów z Olsztyna

Nowatorską operację korygującą lejkowatość klatki piersiowej za pomocą modelującej płytki metalowej przeprowadzili u 15-letniego chłopca chirurdzy pod kierunkiem dr. Krzysztofa Boguckiego z Centrum Zdrowia Dziecka w Olsztynie. Wyjątkowość operacji, która odbyła się 20 lutego, polegała na zastosowaniu małoinwazyjnej metody Nuss'a.
Lejkowatość klatki piersiowej to wrodzona wada występująca u 1-2 procent osób. Jest to zagłębienie w klatce piersiowej w kształcie lejka - wyjaśnia ordynator oddziału chirurgii dziecięcej Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie dr Wojciech Choiński.

Wyjątkowość operacji, która odbyła się 20 lutego w Olsztynie polegała na zastosowaniu małoinwazyjnej metody Nuss'a. Po niewielkim nacięciu chirurg wkłada pod mostek modelującą płytkę, która ma skorygować nieprawidłowe zagłębienie; pozostaje ona w ciele pacjenta 2-3 lata, a następnie jest usuwana.

Lejkowatość klatki piersiowej może się z wiekiem pogłębiać i powodować ucisk na płuca, wskutek czego dochodzi do zaburzenia pracy serca

[ Dodano: 2007-03-05, 21:48 ]
Metoda Nussa

Polega na wprowadzeniu pod mostek tytanowej płyty po obróceniu której wypycha się zapadnięty mostek (do poziomu wystających żeber) redukując deformację. Cięcia robi się w linii pachowej długości ok. 2 cm, płytkę wyjmuje się po ok. dwóch latach od jej założenia.

W Polsce do tej pory najczęściej dotąd operowaliśmy metodą, która polega na rozcięciu mostka i żeber - opowiada Choiński. - Po takiej operacji pacjent musi zostać w szpitalu 10-14 dni. Pozostaje po niej duża blizna.

Nowa metoda, zastosowana po raz pierwszy w latach 80-tych XX wieku w Stanach Zjednoczonych, gwarantuje znacznie krótszy pobyt na oddziale i mniejszy ból po zabiegu. W Polsce po raz pierwszy wykorzystano ją w katowickim Centrum Matki i Dziecka w 1998

JanK
Specjalista
Marfan_JanK

Wysłany: 2007-03-12, 09:36   

Witam wszystkich!,
którzy zainteresowani są tematem operacji korekcji klatki piesiowej.
Jest to istotny problem prawie wszystkich osób z ZM. Koniecznie trzeba mieć na uwadze, że nie jest to tragiczne w ZM. Tylko w niewielki stopniu ogranicza wykorzystanie płuc. Lekarze mówią, ze również nieznacznie wpływa na pracę serca.
Operowanie to najczęściej potrzeba psychologiczna korekcji wyglądu. Mamy jednak dość dużo wiedzy o dość szybkim nawrocie ( czyli niepowodzeniu) tego sposobu leczenia. DUZO bólu - częśto efekt na dwa-trzy lata.

krisk82
Beniaminek

Wysłany: 2007-03-15, 08:13   

JanK masz rację z tym bólem ; jest nie do opisania,ja miałem dwa razy operowana klatke róznymi metodami... Miałem jednak pecha gdyż lekarz powiedział ,że miałem najbardziej zapadnięta klatke jaką widział w jego karierze( a ma zapewne ponad 55 lat :-) )

To co moge polecic to cwiczenia i raz ćwiczenia...

Pozdro all...

Gosieńka
VIP
Carpe diem:)

Pomogła: 15 razy

Wysłany: 2007-03-15, 11:58   

No i własnie dlatego nawet nie mysle o takiej operacji chociaż była mi proponowana...

gabriela

Wysłany: 2007-03-15, 12:13   

Jednak ta operacja którą przeprowadzili w Olsztynie miała zupełnie inny przebieg - bez ptwierania klatki piersiowej a więc bez tego bólu, następnego dnia do domu.

philip
Beniaminek

Wysłany: 2007-03-16, 12:11   

Ja już nawet nie wiem co mam robić ze swoją klatką.

Kilka lat temu, jak tylko dostałem ubezpieczenie, poleciałem do ordynatora Chirurgii Klatki Piersiowej w Olsztynie i prosiłem go, żeby coś z tym zrobił! Na co on powiedział: "Zespół Marfana, dla takiego młodego człowieka - to wyrok śmierci. Więc najpierw porób sobie trochę badań, żeby wykluczyć taką możliwość".
Po paru latach wróciłem do niego z badaniami, a on popatrzył na mnie, pomacał tu i tam, i powiedział, że za nic mnie nie będzie operował bo mu się wykrwawię na stole operacyjnym..

Dzisiaj byłem u innego lekarza z Torakochirurgii, z nowymi badaniami i nową nadzieją, że może ten zdecyduje się na zabieg. Lekarz bardzo się starał delikatnie nawkręcać o problemie w mojej głowie, a nie w klatce. Ale słaby z niego psycholog. Ostatecznie każdy został przy swoim zdaniu. A ja teraz dowiaduję się, że gdyby to była "szewska" klatka - to on coś by wykombinował, a na "kurzą" to nawet żadne ćwiczenia rehabitacyjne nie pomogą.

Czytam forum i widzę, że inni są operowani nawet ze względów czysto kosmetycznych więc co jest z moimi lekarzami??! :-x

gabriela

Wysłany: 2007-03-16, 12:27   

Philip, czy byłeś w tej Klinice w której 20 stycznia lekarze wykonali tę operację bez otwierania mostka? Przecież to też Olsztyn! Ja myślę, że jeśli komuś wygląd klaty bardzo przeszkadza, ma z tego powodu jakieś kompleksy - to powinien się zoperować.Mówienie komuś takiego żeby się z tym pogodził, że przecież to nic takiego - to nonsens, każdy jest indywidualistą i indywidualnie należy podchodzić do każdego.

philip
Beniaminek

Wysłany: 2007-03-19, 13:22   

gabrielaewa napisał/a:
Philip, czy byłeś w tej Klinice w której 20 stycznia lekarze wykonali tę operację bez otwierania mostka?

To jest Klinika dla dzieci, ciekawe jak by to wyglądało, gdybym tam się wprosił ;-)

[ Dodano: 2007-03-19, 14:26 ]
stanisław napisał/a:
ja mam zapadnietą czyli szewską ???? :-)

Szewska, czyli lejkowata, łatwiejsza do skorygowania, ale też może sprawiać więcej problemów z narządami wewnętrznymi - stąd częściej jest kwalifikowana do operacji.

Odpowiedz do tematu