MARFAN FORUM :: Moja historia - Gosieńka

FAQFormularz kontaktowyCzat forumMapa forumMapa Google100 ostatnich postówSzukajUżytkownicyGrupy RejestracjaZalogujAlbum

MARFAN FORUM Strona Główna » O NAS » To My » Moja historia - Gosieńka

Tagi tematu: gosienka, historia, moja

Moja historia - Gosieńka
Autor Wiadomość

Gosieńka
VIP
Carpe diem:)

Pomogła: 15 razy

Wysłany: 2006-11-30, 19:40   

No to moze i ja coś napisze w tym temacie... Moja przygoda z marfanem zaczeła się w wieku chyba coś ok 5 lat. Wtedy dowiedziałam się a raczej moi rodzice się dowiedzieli że to na co jestem chora to własnie marfan. Wcześniej odkąd się urodziłam to praktycznie ciągle chorowałam na zapalenia płuc i rózne inne rzeczy :-| Lekarz bywał u nas w domu bardzo często. Od zawsze byłam chudsza i wyższa od moich rówieśników ale rodzice nie wiedzieli że to moze być oznaka jakiejś choroby. Klatkę piersiową też miałam taką lejkowatą, inną niż wszyscy. Ale pewnego pięknego dnia oczywiście trafiłam z kolejnym zapaleniem płuc do lekarza i w sercu wyszły jakieś szmery. Lekarka kazała pójść zrobić EKG, do końca życia chyba nie zapomne tego badania bo tak strasznie się wtedy bałam, do tej pory wszystko pamiętam :cry: No a potem była wizyta u pani kardiolog która dizwnym trafem wiedziała co to zespół marfana i od razu postawiła taką diagnozę. Trzeba to było jeszcze poprzeć badaniami więc skierowała mnie do Centrum Zdrowia Dziecka. Tam była i genetyka, i okulistyka i ortopedia chyba już nic więcej, zresztą dużo rzeczy nie pamiętam. Wadę wzroku miałam chyba niezbyt dużą, po noszeniu okularów przez chyba 3 lata z tej wady praktycznie nic nie zostało :-> Co do spraw kardiologicznych no to mam dwupłatkową aortę, zamiast 3 płatków no i poszerzona aorta :-( Tak było na początku bo potem dosżły jeszcze zaburzenia rytmu serca podczas jednego badania holtera w CZD, jakieś niedomykalności, zastawek, i coś tam jeszcze, zresztą za duzo tego żeby można się było we wszystkim połapać. Lekarze chcieli mi podać jakiś lek spowalniający wzrost ale wyszły zaburzenia rytmu serca więc z leku nici. Może to i lepiej... W końcu 188 cm to jeszcze nie jest tragedia, teraz mi się ten wzrost nawet przydaje. Co do mojego leczenia jeszcze no to wiadomo cały czas badania, co raz na oddział, co raz zapalenie płuc czy inna choróbsko i znowu szpital :cry: No i dochodziła rehabilitacja w CZD - tak po 2-3 tygodnie spędzane w Wawie na rahabilitacji... Teraz już jestem wypisana z Centrum bo mam 18-stkę i jeżdżę do Anina, tylko tam nie ma ortopedów tak jak w Międzylesiu więc do lekarza tej specjalności już nie chodzę bo szkoda czasu a poza tym musiałąbym kogoś dobrego znaleść. Mam skrzywienie kręgosłupa ale nie za dużo więc mysle że nic z tym robić nie trzeba... Co do chorowania to już ostatnimi czasy nie jest tak źle. Ostatni mój pobyt w szpitalu ze zwykłym przeziębieniem które się leczyło chyba 5 czy 6 antybiotykami bo inaczej nie dało rady był w kwietniu 2005. Pamiętam wtedy były moje urodziny, ale to już normalka, 3 razy urodziny miałam w szpitalu :-/ Na szczęscie teraz już tak nie choruję jak wcześniej i mam nadzieje że na długo mi tak zostanie ;-) Co do marfana to wiadomo że życia nie ułatwia ale chyba nie jest tak tragicznie. Czasami a nawet często to nie wiem czy to jest normalne ale cieszę się że go mam, dzięki niemu poznałam tylu wspaniałych ludzi. Wszystko przez stowarzyszenie w którym jestem już chyba od 6 lat. Udział w zjazdach a szczególnie w turnusach to duża zaleta bycia marfanem, możliwośc poznania takich fajnych ludzi jak Państwo Kawalec na przykłada albo reszta moich znajomych marfanków ;-) A co do tego że się ludzie śmieją to ehh... szkoda gadać. Śmieją się Ci głupi, a wkoło mnie jest cała masa mądrych ludzi dla których to że jestem taka chuda czy wysoka jest normalne jak wszystko inne. Zresztą uważam że trzeba też umieć śmiać się z siebie. W moim szkolnym kabarecie zawsze jest dla mnie jakaś specjalna rola w związku z moim wzrostem:) Zawsze jestem gwoździem programu i wtedy akurat lubię jak się ludzie śmieją z tego co robię i jak wyglądam bo właśnie o to chodzi :mrgreen:
Heh...ale się rozpisałam:) I tak pewnie o połowie rzeczy zapomniałam napisać :mrgreen:

Gosieńka
VIP

Wysłany: 2006-12-01, 18:41   

resa napisał/a:
Ja też się cieszę, że poznałam m. in. ciebie Gosiu.

Ojej :oops: miło mi :oops:

Anti.pop
Adept

Wysłany: 2006-12-01, 19:45   

co to za minka ??

Gosieńka
VIP

Wysłany: 2006-12-01, 20:01   

Moja minka była do tego ostatniego postu Pani Resy :mrgreen: Ja wcale smutna nie jestem wręcz przeciwnie :mrgreen: Kodziu nie martw się, nie mam już doła :mrgreen:

Anti.pop
Adept

Wysłany: 2006-12-01, 20:21   

no to sie ciesze :]

Gosieńka
VIP

Wysłany: 2006-12-01, 21:04   

resa napisał/a:
Hej, ja na forum to nie pani tylko resa, o. k. ha ha
No dobra moze być Resa ale tak mi głupio :mrgreen: W tym roku do 25 latka mi uwagę zwracano żebym mówiła na pan a nie po imieniu więc ja już sama nie wiem :mrgreen:

Gosieńka
VIP

Wysłany: 2006-12-01, 21:10   

No to córka ma ekstra mamę :lol:

Gosieńka
VIP

Wysłany: 2006-12-10, 10:58   

http://marfanka.blog.onet.pl/ Jak już widze że jest tu cały temat o mnie to podaje linka do swojego bloga - tam pisze wszystko co się aktualnie u mnie dzieje ;-) No więć wchdźcie i czytajcie, no i komentujcie oczywiście :mrgreen: A zdjęc też żadnych nie wstawiam bo na blogu cały album jest :mrgreen:

Gosieńka
VIP

Wysłany: 2007-01-20, 10:05   

Mam dziś studniówkę :-D Trzymajcie kciuki żebym wytrwała całą noc bo z tym moim sercem to róznie bywa :-/ Ale mam nadzieje zę dam radę :mrgreen: Potem pokarze zdjęcia :lol:

gabriela

Pomogła: 52 razy

Wysłany: 2007-01-20, 10:31   

Szampańskiej , niezapomnianej zabawy do białego rana Gosieńko :lol: !

dana_meadbh
Ekspert
dana_meadbh

Pomogła: 18 razy

Wysłany: 2007-01-20, 11:14   

Baw sie dobrze. I koniecznie pokaż potem zdjęcia.

Gosieńka
VIP

Wysłany: 2007-01-20, 11:30   

Zdjęcia napewno pokarzę :-D Już nie mogę doczekać się wieczora :mrgreen:

Amber
Profesjonalista

Pomogła: 3 razy

Wysłany: 2007-01-20, 22:43   

HI!zycze ci świetnej zabawy GOSIEńKO!czekamy na fotki :-D

jola
Nowicjusz
jola

Wysłany: 2007-01-20, 22:47   

Ja również życze ci świetnej zabawy i niezapomnianych wrażeń .

Gosieńka
VIP

Wysłany: 2007-01-21, 06:22   

Właśnie wróciłam z tej studniówki o od razu wam piszę bo jakoś nie chce mi się spać :mrgreen: Było bosko, wybawiłam się jak nigdy w życiu. Partner mi dopisał, cały czas zachowywał się jak prawdziwy gentelmen :-> Wytańczyłąm się za wszystkie czasy, całą noc praktycznie byłam na parkiecie i teraz nóg nie czuję ale warto :mrgreen: Wstawiam kilka zdjeć, na razie mam tylko te które sama zrobiłam, reszte dostane od fotografa nie wiem kiedy.

P1000898.JPG
Plik ściągnięto 2326 raz(y) 78,05 KB

P1000895.JPG
Plik ściągnięto 2326 raz(y) 126,99 KB

P1000890.JPG
Plik ściągnięto 2326 raz(y) 140,2 KB

P1000883.JPG
Plik ściągnięto 2326 raz(y) 83,8 KB

P1000879.jpg
Plik ściągnięto 2326 raz(y) 73,45 KB

Odpowiedz do tematu