MARFAN FORUM :: Marcin z Gdyni - witajcie

FAQFormularz kontaktowyCzat forumMapa forumMapa Google100 ostatnich postówSzukajUżytkownicyGrupy RejestracjaZalogujAlbum

MARFAN FORUM Strona Główna » O NAS » To My » Marcin z Gdyni - witajcie

Tagi tematu: gdyni, marcin, witajcie

Marcin z Gdyni - witajcie
Autor Wiadomość

Marcin
Wtajemniczony

Wysłany: 2007-05-25, 19:30   Marcin z Gdyni - witajcie

Postanowiłem napisać o sobie parę słów. Jestem typowym chorym na Marfana. Mam większość z objawów, jęzli nie wszystkie. Do 35 roku życia żyłem w niewiedzy! To nieprawdopodobne ale przez taki kawał życia nikt mi nie powiedział: masz Marfana. Ale 15 października 2005 stało się: doszło do pęknięcia tętniaka.
I w tym miejscu wielkie dzięki lekarzom z AM w Gdańsku oraz zaprzyjaźnionej lekarce mieszkającej obok. Te osoby URATOWAŁY MI ŻYCIE!!
Jestem prawie dwa lata po operacji Bentalla. Fizycznie czuje się nawet nieźle, jednak psychicznie jest coraz gorzej. Wczoraj pierwszy raz wszedłem na to forum i się przeraziłem wiekiem osób, czy jest ktoś po czterdziestce?? Czy z tą chorobą ktoś dożywa 40???
MAm w tej chwili 37 lat, mam kochaną żonę dwie kochane córki, pracuje i generalnie mam się dobrze, tylko jak długo?
Będe zadawał pewnie mnóstwo pytań, może Was nie zanudzę.
Jeżeli potrzebowali byście jakiejś pomocy lub rady z wielu dziedzin polecam się. Wiele już w życiu robiłem.

Gosieńka
VIP
Carpe diem:)

Pomogła: 15 razy

Wysłany: 2007-05-25, 19:35   

Witamy, witamy;] Kolejna osoba z Trójmiasta jak widzę;] Heh... moje ulubione okolice :-D I zapewnia że jest bardzo duzo ludzi z marfanem po 40stce :-D Moze akurat nie na forum ale ogólnie w stowarzyszeniu :-D

smuklaewa
ewa

Pomogła: 83 razy

Wysłany: 2007-05-25, 19:38   

Hej Marcin..
Ja jestem już babcią piątki pięknych wnucząt i mam nadzieje ,że doczekam się prawnuków.
Najgorsze co w tej chorobie jest to tętniak ,a to masz już za sobą ,więc do setki spokojnie dociągniemy.

Marcin
Wtajemniczony

Wysłany: 2007-05-25, 19:44   

ewasmukla napisał/a:
Hej Marcin..
Ja jestem już babcią piątki pięknych wnucząt i mam nadzieje ,że doczekam się prawnuków.
Najgorsze co w tej chorobie jest to tętniak ,a to masz już za sobą ,więc do setki spokojnie dociągniemy.

no miło mi bardzo to słyszeć! ale ja niestety mam jeszcze cholerne rozwarstwienia i to jest powód mojego stanu psychicznego.

smuklaewa
ewa

Pomogła: 83 razy

Wysłany: 2007-05-25, 19:55   

Marcin tu na tym forum są osoby po wymianie całej aorty.
Napewno się do Ciebie odezwą .
Nic się nie martw ,będzie dobrze .

Marcin
Wtajemniczony

Wysłany: 2007-05-25, 20:05   

ewasmukla napisał/a:
Marcin tu na tym forum są osoby po wymianie całej aorty.
Napewno się do Ciebie odezwą .
Nic się nie martw ,będzie dobrze .

Mam kontakt ze szpitalem w Holandii, raz w roku wysyłam im TK. Na razie nie widza powodu do wymiany aorty.
Jednak nawet gdybym stanął przed taką decyzją chyba bym się nie zdecydował. Nie dałbym rady psychicznie. Mam fulla.
NA szczęście za miesiąc jadę na urlop i tym w tej chwili tylko żyję.

Montana
VIP

Pomogła: 28 razy

Wysłany: 2007-05-25, 20:11   

Marcin napisał/a:
Mam kontakt ze szpitalem w Holandii, raz w roku wysyłam im TK. Na razie nie widza powodu do wymiany aorty.
Jednak nawet gdybym stanął przed taką decyzją chyba bym się nie zdecydował. Nie dałbym rady psychicznie. Mam fulla.
NA szczęście za miesiąc jadę na urlop i tym w tej chwili tylko żyję.

Hej Marcinie, glowa do gory, a co do operacji to jesli bys musial to bys sie zdecydowal. Wiem co mowie, mam rozwarstwienie calej aorty i wlasnie czeka mnie opracja w Holandii. Mimo tego ze ze strachu prawie robie pod siebie, to jednaj ta cholerna chec zycia powoduje ze jestem zdeterminowana i gotowa podjac to ryzyko. I jesli bede mocno wierzyc napewno sie uda. Jesli mowisz ze masz kontakt ze szpitalem w Holandii i widza na bierzaco twoje wyniki, to nie powinienes sie martwic, oni trzymaja reke na pulsie ;-)
Pozdrawiam i witam na forum

Marcin
Wtajemniczony

Wysłany: 2007-05-25, 20:25   

Montana napisał/a:
Hej Marcinie, glowa do gory, a co do operacji to jesli bys musial to bys sie zdecydowal. Wiem co mowie, mam rozwarstwienie calej aorty i wlasnie czeka mnie opracja w Holandii. Mimo tego ze ze strachu prawie robie pod siebie, to jednaj ta cholerna chec zycia powoduje ze jestem zdeterminowana i gotowa podjac to ryzyko. I jesli bede mocno wierzyc napewno sie uda. Jesli mowisz ze masz kontakt ze szpitalem w Holandii i widza na bierzaco twoje wyniki, to nie powinienes sie martwic, oni trzymaja reke na pulsie
Pozdrawiam i witam na forum

Pozwoliłem sobie poczytać trochę Twoich postów na forum. Wiem że czekasz na operację w Holandii. Będę trzymał za Ciebie kciuki! Byłaś już na konsultacji? masz jakiś termin?
A tak btw: szkoda, że takie małe swoje zdjęcie zamieszczasz ;-)

Wesoła
Wtajemniczony

Pomogła: 7 razy

Wysłany: 2007-05-25, 21:05   

hey Marcin, witaj wśród swoich. Pytaj ile wlezie, niczym się nie martw, napewno tu znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania :-D

gabriela

Pomogła: 52 razy

Wysłany: 2007-05-25, 21:24   

Witaj Marcinie! Jestem około czterdziestki :cry: ale mam zamiar spoko dożyć setki! W użytkownikach ( strona główna - góra) znajdziesz wielu 40 i więcej latków, a jeśli ktoś nie podaje wieku to chyba też.. :-)
Jeśli Twoje rozwarstwienie nie jest jeszcze groźne, to czym się zawczasu martwisz? Marfani żyją dniem dzisiejszym i to jest jakieś wyjście.Też po operacji bentalla myślałam, że nigdy więcej! Ale właściwie dlaczego nie? Mamy tylko jedno życie i fajnie w nim mieszkać :-)
Narazie chyba się nie zanosi, choć czwarty roczek idzie jak nie robiłam badań :oops:
Cytat:
A tak btw: szkoda, że takie małe swoje zdjęcie zamieszczasz

Zdjęcia naszej Montanki, jak i innych lasek z forum znajdziesz w naszym albumie, kliknij Album w górnym prawym rogu strony głównej, na niebieskim pasku prywatne galerie użytkowników.Trzymaj się! Da się z tym cholerstwem żyć, całkiem nieźle :evil:

Edyta
Znawca
Sursum corda!

Pomogła: 4 razy

Wysłany: 2007-05-25, 22:03   

Witam :o)) !!

Staś
VIP
Marfan typu 2 LDS

Wysłany: 2007-05-26, 10:34   

witaj Marcin jesteś wśród swoich wiec śię nie matrw bedzie dobrze . :-)

Danula
Wtajemniczony

Pomogła: 11 razy

Wysłany: 2007-05-26, 12:19   

Witaj Marcinie i uwierz ze z tym naprawde mozna zyc tym bardziej ze jestes w kontakcie ze lekarzami w Holandii. Pamietaj, ze masz dla kogo zyc, wiec "uszy do gory" i pytaj o co chcesz.

dana_meadbh
Ekspert
dana_meadbh

Pomogła: 18 razy

Wysłany: 2007-05-26, 13:58   

Witaj Marcinie. Coś mi się wydaje, 3miasto staje sie marfanowym zagłębiem.

Pletwa
VIP
waRiat

Wysłany: 2007-05-26, 19:33   

Witam Marcinie :-)

Odpowiedz do tematu