MARFAN FORUM :: [Szukam] Badania Genetyczne w Łodzi woj.łódzkie ???

FAQFormularz kontaktowyCzat forumMapa forumMapa Google100 ostatnich postówSzukajUżytkownicyGrupy RejestracjaZalogujAlbum

MARFAN FORUM Strona Główna » CENTRUM INFORMACYJNE » Szukam/polecam lekarza » [Szukam] Badania Genetyczne w Łodzi woj.łódzkie ???

Tagi tematu: badania, genetyczne, lodzi, lodzkie, szukam, woj

[Szukam] Badania Genetyczne w Łodzi woj.łódzkie ???
Autor Wiadomość

Lukasz86
Beniaminek
::Łodziak::

Wysłany: 2008-03-23, 18:46   [Szukam] Badania Genetyczne w Łodzi woj.łódzkie ???

Witam

szukałem po forum troche jednak nie znalazłem , może ktoś poradzi podpowie gdzie w Łodzi przeprowadzić badania genetyczne (dziedziczenie wad) .

I jak to wogółe wygląda tak przy okazji i jak jest z kosztami :roll:

z góry dzięki i pozdrooo

gabriela

Pomogła: 52 razy

Wysłany: 2008-03-23, 19:09   

Łukasz w zakładce Zespół Marfana, dalej diagnoza - są posty o badaniach genetycznych, wielokrotnie pisalismy że w Polsce ich się nie przeprowadza, chyba że odpłatnie, ale szkoda kasy ( 3 tysiące euro) ponieważ są niemiarodajne, nie dają żadnej 100% odpowiedzi.

resa
reska

Pomogła: 23 razy

Wysłany: 2008-04-03, 09:08   

Lukasz86 napisał/a:
szukałem po forum troche jednak nie znalazłem , może ktoś poradzi podpowie gdzie w Łodzi przeprowadzić badania genetyczne (dziedziczenie wad).I jak to wogółe wygląda tak przy okazji i jak jest z kosztami

Powinieneś zarejestrować się w poradni genetycznej, gdzie przeprowadza się badania potocznie zwane genetycznymi. Badanie jest w ramach NFZ, trzeba zatem postarać się o skierowanie. W przypadku zespołu Marfana niezależnie od ogromnego postępu w zakresie technik genetyki nie możemy przeceniać możliwości diagnostycznych. Obecnie w Polsce prawidłowe rozpoznanie możliwe jest jedynie na podstawie bardzo starannego badania lekarskiego. Typowe testy genetyczne pozostają narazie poza zasięgiem chorego.
Jak to w ogóle wygląda ? Konieczne jest dokładne opisanie przez genetyka Twoich wszystkich wad rozwojowych i cech dysmorficznych. Wymaga to wykonania podstawowych pomiarów antropometrycznych, oceny rentgenogramów w przypadkach zaburzeń rozwojowych kośćca, oceny serca, narządu wzroku, wybranych narządów wewnętrznych, układu naczyniowego, układu nerwowego itd. Częścią badania jest analiza rodowodu, odnotowane muszą być wszelkiego typu choroby rodziców, rodzeństwa i innych krewnych. Zebrane informacje są dokładnie analizowane. W takiej poradni uzyskasz zrozumiałą informację o przyczynach swojej choroby i jej potencjalnych skutkach. Przekazana też zostanie Ci informacja o organizacjach, które zajmują się pomocą dla takich chorych, jak Ty oraz o zakresie opieki społecznej, o przywilejach i uprawnieniach. Czytelnie i w sposób zrozumiały określą Ci ryzyko ponownego pojawienia się choroby u kolejnych dzieci. Bywa też tak, że nieraz badanie nie owocuje możliwością udzielenia rodzinie choćby podstawowych informacji o przyczynach stwierdzanych zaburzeń i ryzyku ich powtórzenia się u kolejnych członków rodziny. Przebieg choroby może być różny u członków rodziny z tym samym rozpoznaniem, a przebiegu choroby nie da się przewidzieć. Poza udzieleniem porady genetycznej każdy z nich wymaga odpowiedniego leczenia i kontrolnego monitorowania. Dlatego też niekiedy udzielenie efektywnej porady genetycznej wymaga więcej czasu oraz objęcia opieką i diagnostyką wielu członków rodziny, zwłaszcza wówczas, gdy ta sama mutacja genomu ujawnia się u nich z różną penetracją i różnymi skutkami klinicznymi (różną ekspresją). Poradnia genetyczna może też służyć pomocą techniczną w uzyskaniu materiału do badań (np. izolacja DNA), jego zabezpieczeniu i przygotowaniu do wysłania.

Jeśli chodzi o Łódź, znajduje się tam:

Poradnia Genetyczna Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej "GENOS"
adres ul. Inowrocławska 9/132, 91-020 Łódź
telefon 042 611 63 11 faks 042 611 63 12
e-mail genos@bmp.net.pl genos@genos.com.pl
Kierownik Poradni prof. dr hab.med. Bogdan Kałużewski
Godziny przyjęć 8.00-16.00 (od poniedziałku do piątku)
Średni czas oczekiwania na wizytę w poradni 1-7 dni

Poradnia Genetyczna,
Samodzielny Publiczny ZOZ, Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 3 im. dr S. Sterlinga UM w Łodzi
adres ul. Sterlinga 1/3, 91-425 Łódź
telefon 042 633 27 42 faks 042 632 70 02
e-mail genetyka@csk.am.lodz.pl
Kierownik Poradni lek. med. Tamara Michalska

londynka
Nowicjusz

Wysłany: 2008-04-22, 18:02   

Byłam na Sterlinga,
może trafilam na zły moment, może nie na tą lekarkę co trzeba, ale po kilku wizytach wyniosłam sie do Poznania, i tu potok pochwał nastepuje :-) :lol: :mrgreen: :-D :-> :!:

resa
reska

Wysłany: 2008-04-22, 18:39   

Miałam przyjemność być z synem na Sterlinga. Wspaniały lekarz, wspaniała obsługa, dokładnie, sprawnie i profesjonalnie. Nie mam żadnych zastrzeżeń do działaności tej poradni genetycznej :-D

londynka
Nowicjusz

Wysłany: 2008-04-22, 18:42   

ja miałam nieprzyjemnośc trafienia do kobiety, która otwarcie mi powiedziala na ktorejstam wizycie - "nie bedzie dokladniejszych badan bo ja mam zbyt duzo swoich pacjentów"
wszystkozalezy do kogo sie trafi, i czy jest sie swoja czy nie :)

resa
reska

Wysłany: 2008-04-22, 18:49   

londynka napisał/a:
"nie bedzie dokladniejszych badan bo ja mam zbyt duzo swoich pacjentów" ...wszystkozalezy do kogo sie trafi, i czy jest sie swoja czy nie :)

Nie byłaś swoja :?: Mimo, że jesteśmy z innej części Polski nie mielismy problemu z profesjonalnym przyjęciem. W innym znaczeniu Twojego sformułowania :oops: - absolutnie nie byliśmy pacjentami "swoimi", wszystko w ramach NFZ :-D

londynka
Nowicjusz

Wysłany: 2008-04-22, 18:52   

Pani mi tak cisnienie podniosła, ze nie chciałam juz wnikac co miała na mysli :) zwłaszcza ze wtedy jeszcze mieszkałam w województwie łódzkim!
Tak sobie mysle, że pewnie lepiej CI z oczu patrzyło :mrgreen:

resa
reska

Wysłany: 2008-04-23, 13:01   

londynka napisał/a:
Pani mi tak cisnienie podniosła, ze nie chciałam juz wnikac co miała na mysli :)

No cóż, nie jest to postawa godna naśladowania ;-) Niech żyją tacy lekarze specjaliści ! byle jak najdalej od nas :oops:

Odpowiedz do tematu