Myślałam, że nic mnie już nie zdziwi, a jednak! My się tu zastanawiamy, w jaki sposób wyeliminować u swoich dzieci dziedzictwo naszej choroby, tymczasem są na świecie rodzice, którzy robią wszystko, by ich dzieci odziedziczyły ich ułomności, np. karłowatość czy głuchotę.Gdy się głębiej nad tym zastanawiam, to właściwie wcale nie wydaje mi się to aż takie straszne, jestem skłonna do pewnego stopnia zrozumieć tych rodziców- Chcą by ich dziecko dorastało wśród ludzi podobnych do siebie, to tworzenie jakby zamkniętch społeczności, hmmm
W dodatku tamci rodzice do reprodukcji dzieci z wadami genetycznymi używają tych samych metod genetycznych, które my mamy nadzieję użyć w celu ich wyeliminowania. Dziwny jest ten świat...
_________________ ......i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
Ostatnio zmieniony przez gabriela 2010-12-14, 19:53, w całości zmieniany 1 raz
Mysle ze rodzice chca zrobic to celowo by miec nad nimi pelna kontrole a co za tym idzie uchronic je od tak popularnych juz zjawisk u mlodych ludzi (papierosy/alko./naroktyki/)
Dzieki uposledzeniu dziecka w malym stopniu....beda mieli nad nimi wielka kontorole...a gluche dziecko ktore sie urodzi...samo w sobie nie bedzie skrzywdzone...iz rodzac sie gluche nie wie ze jest cos innego i zyje z tym przyzwyczajac sie i zyjac tym samym w swoim swiecie...
(....)
_________________ Droga do sukcesu wiedzie przez optymizm -
walcz więc z pesymistycznymi nastrojami.
Jak dla mnie to to wszystko jest chore Jak można skazywać samemu dziecko na jakąkolwiek chorobę
No wlasnie Gosiu dlatego nie rozumiem jak mozna urodzic dziecko majac ZM ;/
Jesli ktos naprawde chce miec dziecko ...to lepiej zabrac jakies malego bobaska z domu dziecka albo zaadoptowac...i pomoc mu dac szczescie i nie zkazywac na niepewny los niz rodzic z ZM i tym samym narazaz na wiele przykrosci...
mozna powiedziec ze jak ktos bedzie mial dziecko to Medycyna pojdzie tak szybko do przodu ze bedzie ok...lecz nawet jesli pojdzie...to pewnych rzeczy i "uposledzen " sie nie zmarze...nie usunie...one zawsze beda...
Powinniśmy sie cieszyć że jest nam dane życie i może ono nie jest wymarzone ale mieliśmy przynajmiej bądź będziemy miec kilka chwil radości Jeszcze zaświeci dla Nas słońce pełnym usmiechem Zobaczycie. Głowa do Góry
_________________ PiWo To MoJe PaLiWo :)
Katowice są z RUCHem ChoRzów !
Jak Rzymski Legion jak Polska HusaRia ChoRzowski Champion Niebieska aRmia!
Pomogła: 15 razy Wiek: 24 Dołączyła: 24 Lip 2006 Posty: 1561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-12-16, 08:27
Anti.pop napisał/a:
To jest trochę inna sytuacja niż w tym artkule, u marfanów jest 50% szans że dziecko bedzie zdrowe i dużo osób ryzykuje. Nie można im tego zabraniać bo to ich decyzja. Chociaż w pewnym sensie to nie jest chyba w porządku w stosunku do dziecka bo zawsze istnieje te 50% odziedziczenia choroby... W ostatnim czasie 2 moje koleżanki marfanki urodziły całkiem zdrowe dzieci I strasznie mnie to cieszy
To jest trochę inna sytuacja niż w tym artkule, u marfanów jest 50% szans że dziecko bedzie zdrowe i dużo osób ryzykuje. Nie można im tego zabraniać bo to ich decyzja. Chociaż w pewnym sensie to nie jest chyba w porządku w stosunku do dziecka bo zawsze istnieje te 50% odziedziczenia choroby... W ostatnim czasie 2 moje koleżanki marfanki urodziły całkiem zdrowe dzieci I strasznie mnie to cieszy
Wiadomo,że każdy z nas kiedyś chce mieć dziecko i chce żeby było zdrowe .
Uważam ,ze ludzie chorujący na ZM powinni miec dzieci.Co to za życie takie "jałowe",bez kolorów.Ja nie mam ZM ,ale pozbierałam wszystko to co "najlepsze" od strony mojego ojca.Mam 2 braci i żaden nie choruje no może starszy miał białaczke ,ale jest już zdrowy :).A ja wiecznie mam angine i problemy z gardłem(to po tatusiu),mam torbiele bacera pod kolanami(po ciotce),zapalenie stawów (to komplikacje po anginach),ostatnio uaktywniły mi się problemy z żołądkiem(mój ojciec miał raka żołądka i wujek obaj na to zmarli) a na koniec w prezencie zostałam w grupie ryzyka ,ze moge mieć stwardnienie rozsiane(ciotka ma i leży juz 20 lat nie chodzi).To wszystko dostałam w prezenie :) a po mimo tych malutkich rzeczy żyje normalnie.
Wiem,ze to nie jest to samo co ZM ,ale ja też nie mam pewności ,ze moje dzieko urodzi się zdrowe.Żadna kobieta nie ma takiej gwarancji ,ze jej dziecko będzie zdrowe....
_________________ "Człowieka, który ma przyjaciół, nigdy nie złamią wichry losu. Ma on w sobie dość sił, by pokonać trudności i iść dalej naprzód."
Uważam ,ze ludzie chorujący na ZM powinni miec dzieci
A ja uwazam ze ludzi chorujacy na ZM powinni miec dzieci lecz kobiety chore na ZM nie powinny ich rodzic !
Im mniej osob ktore urodzi dziecko z ZM tym wieksza pewnosc ze w koncu skonczy sie pokolenie ludzi z ZM !
A swoja droga najbardziej lubie jak ktos ktory nie przezyl tego co ludzie ZM wypowiada sie w tak specyficznym temacie jak "urodzic dziecko? i narazic je na takie same cieprpienie jak ja ?"
A swoja droga najbardziej lubie jak ktos ktory nie przezyl tego co ludzie ZM wypowiada sie w tak specyficznym temacie jak "urodzic dziecko? i narazic je na takie same cieprpienie jak ja ?"
Wiesz DOSKONALE wiem ,że "NAJEDZONY GŁODNEGO NIE ZROZUMIE"!!!
Wcale nie jest moją wina i całego świata ,że jest taka choroba jak marfan!!!
Myśle ,że w kwesti rodzenia dzieci kobiety powinny się wypowiedzieć!
A co do planowania to jest decyzja indywidualnej pary!!!
Nie zamierzam się z Tobą kłucić załóż własną rodzine i wtedy możemy porozmawiać.
_________________ "Człowieka, który ma przyjaciół, nigdy nie złamią wichry losu. Ma on w sobie dość sił, by pokonać trudności i iść dalej naprzód."
Ale ja sie nie kluce :)
Wypowiadam sie tylko na ten temat..
A argumenty ktore przepowiadaja za moja racja napisze wieczorem
bo teraz jestem w pracy i nie mam za bardzo czasu na glebokie przemyslenia..
chodzilo mi tylko o to ze ze lepiej zamknac nastepne potomstwa MARFANOW
jest teraz wiele sposob by miec dzieci nie mowiac juz o probowkach i innych takich
I ja sie z toba nie kluce by powstala klutnia musi byc jakas konwersacja pomiedzy ludzmi a ja tylko napisalem co mysle o rodzeniu dzieci nic wiecej !
A jesli jestes za rodzeniem dzieci to uagumentuj to jakos :) to mozemy sobie polemizowac :)
pozdrawiam :]
Jeszcze jedno czyli jesteś za selekcją jak Hitler.Zdrowe jednostki tylko mają prawo żyć a reszta chorych do pieca...
Kto ci takie prawo dał!!!!
A jednak bede mial co wieczorem robic !
JAK HITLER ! piekne porownanie :]
dziekuje bardzo :*
tak sie sklada ze ja w zaden sposob nie mowie o ABORCJI czy zabijaniu chorych ludzi !
Jesli zachorujesz na grype...i idziesz do lekarza on daje ci leki...wracasz niby do zdrowia..
ale nie byla bys chora jak bys np na siebie uwarzala itp.
chodzi mi o to ze lepiej za wczasu przedziwdzialac przczyna niz potem leczyc skutki...
A Hiltler mial zupelnie inna Ideoologie niz ci sie wydaje ucze sie prawa i interesuje druga wojna swiatowa i porwnanie luznego tematu jaki prowadzimy do konkretnych motywow i i calej iddeeologi oraz metalnosci Hitlera jest troszke nie na miejscu
Lecz coraz bardziej jestem ciekaw co czego nastepnym razem bede porownany...CHAMEM juz bylem teraz HITLER :] co myslisz by nastepnym byl STALIN?
no to pozdrawiam TOWAZYSZE !
A jednak bede mial co wieczorem robic !
JAK HITLER ! piekne porownanie :]
dziekuje bardzo :*
tak sie sklada ze ja w zaden sposob nie mowie o ABORCJI czy zabijaniu chorych ludzi !
Jesli zachorujesz na grype...i idziesz do lekarza on daje ci leki...wracasz niby do zdrowia..
ale nie byla bys chora jak bys np na siebie uwarzala itp.
chodzi mi o to ze lepiej za wczasu przedziwdzialac przczyna niz potem leczyc skutki...
A Hiltler mial zupelnie inna Ideoologie niz ci sie wydaje ucze sie prawa i interesuje druga wojna swiatowa i porwnanie luznego tematu jaki prowadzimy do konkretnych motywow i i calej iddeeologi oraz metalnosci Hitlera jest troszke nie na miejscu
Lecz coraz bardziej jestem ciekaw co czego nastepnym razem bede porownany...CHAMEM juz bylem teraz HITLER :] co myslisz by nastepnym byl STALIN?
no to pozdrawiam TOWAZYSZE !
To skoro jesteś taki dobry z historii (bo ja nie jestem) to powiedz mi dlaczego ładował do pieca żydów,cyganów,chorych??
czyz nie miała zostac tylko biała czysta rasa aryjska???
Twoja selekcja jest podobna do jego.
Wiesz 50%na50% to żadna szansa ......
Może chciałes napisac o zapobieganiu ciąży .........a ja cię poprostu źle zrozumiałam.
Uważam ,ze kobieta ma prawo decydować o swoim ciele a dwa jak wcześniej napisałam
posiadanie dzieci to jest indywidualna sprawa danej pary i to oni zadecyduja a my sobie mozemy pogadac tylko........
Pozdrawiam
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 16 Lip 2006 Posty: 4326 Skąd: z Marsa
Wysłany: 2006-12-16, 14:23
Anti.pop napisał/a:
A ja uwazam ze ludzi chorujacy na ZM powinni miec dzieci lecz kobiety chore na ZM nie powinny ich rodzic !
A to dlaczego mężczyźni Marfani mogą mieć dzieci a kobiety nie???!!!To szowinizm.Rozumiem, że kobieta z poszerzoną aortą powiinna 100 razy zastanowić się zanim zajdzie w ciążę, bo jest to dla niej niebezpieczne, ale poza tym ?
Anti.pop napisał/a:
Im mniej osob ktore urodzi dziecko z ZM tym wieksza pewnosc ze w koncu skonczy sie pokolenie ludzi z ZM !
Oczywiście , ze jest to eliminacja niepełnosprawnych, Spartanie po prostu zrzucali takich ze skały...ZM to żadna przyjemność, ale wcale nie sądzę żebym była z tego powodu aż taka nieszczęśliwa, straszne raczej gdyby moi Rodzice nie zechcieli mi tego życia podarować...
Dlatego też odwdzięczyłam się rodząc syna.
_________________ ......i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum