MARFAN FORUM :: Problemy z poczęciem

FAQFormularz kontaktowyCzat forumMapa forumMapa Google100 ostatnich postówSzukajUżytkownicyGrupy RejestracjaZalogujAlbum

MARFAN FORUM Strona Główna » ZESPÓŁ MARFANA » Marfan i my » Problemy z poczęciem

Tagi tematu: Brak tagów.

Problemy z poczęciem
Autor Wiadomość

mada1981
Nowicjusz

Wysłany: 2010-10-28, 12:21   

nie udzielam sie na forum, ale "koleguję się" z Gosieńką :) pozdrawiam :lol:

czy możecie mi podpowiedzieć czy ktoś może miał problemy z zajściem z ciążę z powodu Marfana? w sumie bardzo krótko sie staramy o dziecko ale moja ginka jak tylko usłyszała "że mój A. ma zespół Marfana" to skierowała nas na badanie nasienia i zaczęła coś od razu o inseminacji
wiem ze badanie nie zaszkodzi ale czy to nie zbyt pochopne działanie (staramy sie dopiero 4 miesiace) :-?

Montana
VIP

Pomogła: 28 razy

Wysłany: 2010-10-28, 12:38   

mada1981, z tego co piszesz wynika ze masz problem z zajściem w ciążę. Tu raczej marfan nie ma nic do tego chyba, że się mylę. Marfan nie powoduje bezpłodności a raczej to, że kolejne dzieci mogą byc obarczone chorobą.

mada1981
Nowicjusz

Wysłany: 2010-10-28, 12:54   

no dokładnie Montana, chyba ta lekarka jakas niedouczona i chciała problem odepchnąć od siebie :(
dzięki

Montana
VIP

Wysłany: 2010-10-28, 14:02   

chociaż z drugiej strony niepłodność może być zarówno u osob chorych jak i zdrowych i marfan raczej nie ma tu nic do rzeczy. Może poprostu to ze bardzo chcecie powoduje jakas blokade psychiczna, która uniemożliwia zajście w ciążę.

A co do inseminacji na poczatek pomyslalam ze ona chce badac plemniki Twojego męża pod kątem choroby i wydzielenie tylko tych zdrowych plemników gotowych do zapłodnienia. ALe chyba jeszcze nie ma takiej możliwości by okreslic ktory plemnik przeniesie chorobe a ktory nie. Tak gdybam tylko.

gabriela

Pomogła: 52 razy

Wysłany: 2010-10-28, 16:07   

Przyczyn problemów z zajściem w ciążę jest na pewno wiele. Sama natura może np.robic selekcję nie dopuszczając do rozwoju zarodka z jakąs wadą.Ostatnio czytałam, że kobiety z grupą krwi "0" mają większy problem z zajściem w ciążę, z powodu jakichstam hormonów, więc może?
Inseminacja na obecnym etapie starań, jest oczywiście absurdem.
WSPOMNIANY ARTYKUŁ ...

arturro
Alfa&Omega

Wysłany: 2010-10-28, 20:54   

No zapewne też leki które sie bierze też mają swój wpływ na "jakośc" plemników. No ale to raczej oczywista oczywistośc.

smuklaewa
ewa

Pomogła: 83 razy

Wysłany: 2010-10-28, 22:14   

Montana napisał/a:
marfan raczej nie ma tu nic do rzeczy.
Nie raczej,ale na pewno :-)

mada1981
Nowicjusz

Wysłany: 2010-11-22, 12:19   

jeżeli interesuje Was nasza dalsza historia, to jesteśmy juz po badaniu nasienia i niestety nie jest najlepiej,
ilość nasienia i ruchliwość jest w porządku ale niestety 100 % plemników ma uszkodzone główki :( mój maż bardzo dba o siebie (nie pije, nie pali) wiec to na pewno nie tryb życia powoduje
z leków bierze tylko Sintrom i Tritace (jedynie ten drugi bym o cokolwiek złego podejrzewała)
wizytę w Aninie mamy w grudniu i może tam sie co nieco dowiemy bo nasz androlog o Marfanie ma nikłe pojęcie
a wiecie może czy operacja mogła mieć jakiś wpływ na płodność? samo oziębianie organizmu i odłączanie???
mamy teraz zrobić ponowne badanie nasienia na tym ogromnym powiększeniu, mnóstwo badan hormonalnych- estradiol, fsh, lh, tsh, prolaktyna, testosteron, przeciwciała anty tg i przeciwciała tpo
lekarz skupił sie na chorobie A. (ale widać ze my więcej o niej wiemy niż on :( i tak jakby w tym chciał sie doszukiwać problemów i mamy do zbadania: kariotyp, ocenę chromosomu Y

Montana
VIP

Wysłany: 2010-11-22, 18:45   

Cytat:
Jesteście świadomi , że dzieci z ZM bez operacji dożywają 30 -- 35 lat ?

Pawle, czyli sugerujesz ze 70% tego forum to żywe trupy?
Przestań siac wrogą propagandę. Skąd wiesz jaka bedzie medycyna za 20-30 lat może nie bedzie potrzebna żadna operacja Marfanom do szczescia.

mada1981, kilkakrotnie przeczytalam co napisałas. Wydaje mi się bo ekspertem nie jestem, że raczej problem leży gdzie indziej niż w tym, że Twoj mąż ma ZM mowie tak dlatego, ze na forum jest wielu ojców mających ZM i raczej nie było im trudno dać początek nowemu życiu - są/byli po poważnych operacjach. Jednakże, każdy organizm ludzki jest tworem tak indywidualnym że wszystko może miec tu wpływ na ew. bezpołodność. Nawet takie sprawy ktore są na 1 rzut oka błahe. Moja rada jesli już tak bardzo skupiacie się na poczęciu dziecka o szukanie przyczyn poza ZM.
Badania - wszelkie naswietlania TK, mogły miec wpływ dodatkowo środowisko gdzie mieszkacie, nie wiadomo co wisi w powetrzu, noszenie głupiej komórki przy pasku... wiele wiele kwestii jest do wyjasnienia. ZM zostawiłabym na koniec.

Paweł
Hero
Krystyna

Wysłany: 2010-12-06, 20:38   

mmm ... tak , święta racja to nie moja sprawa

mada1981
Nowicjusz

Wysłany: 2011-01-05, 07:33   

cześć :)

zrobilismy ponowne badania mojemu mężowi, bo pewnym odczekaniu i braniu petardy witamin i wyniki o niebo lepsze :)
mial rowniez ocene chromosomu Y (azf i cftr) i tez w porzadku
ale mam jeszcze pytanie o badanie cytogenetyczne kariotypu, nie znam sie na tym zupelnie ale myslelismy ze w przypadku jakis zmian zostana one chociaz poczesci tutaj wykryte (np. zespol marfana) a wyniki otrzymalismy taki 46, XY - prawidlowy kariotyp meski

Odpowiedz do tematu