a więc witam wszystkich przypadkowo nadknęłam się na to forum bo czytałam o zespole Rynaud'a i własnie przeczytałam o tym Morfanie i sama się teraz zastanawiam czy tego nie mam gdzie się można o to zapytać?? u lekarza rodzinnego czy u jakiegoś specjalisty?? mam 19 lat czy by mi juz to stwierdzili ?? mam 174 i wazę 56kg choruje na stawy mam zespol Rynaud i mam szczuplutkie palce ręcę i uda jak pajączki a gdzieś czytałam że to może byc ta choroba czy może mi ktoś napisać coś o tym czy już by mi to rozpoznali do tego wieku?? dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam
Pomogła: 15 razy Wiek: 24 Dołączyła: 24 Lip 2006 Posty: 1561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-12-15, 20:54
myszka:) napisał/a:
własnie przeczytałam o tym Morfanie
He,he, troche mnie ten morfan rozśmieszył bo na kilku wypisach ze szpitala zamiast zespół marfana to mam morfana
myszka:) napisał/a:
mam 174 i wazę 56kg choruje na stawy mam zespol Rynaud i mam szczuplutkie palce ręcę i uda jak pajączki a gdzieś czytałam że to może byc ta choroba
No to z tego co piszesz możesz mieć marfana albo ewentualnie zespół Bealsa bo tam coś ze stawami tez jest nie tak, chyba nawet bardziej niż w marfanie, bo tak mi się kojarzy że koleżanka z Bealsem właśnie jakieś przykurcze w stawach ma... A żeby się dowiwdzieć czy masz marfana czy nie to pójdź do lekarza rodzinnego, wytłumacz o co chodzi, zrób wszystkie badania czyli o echo serca głównie chodzi. Potem genetyk i stwierdza czy masz czy nie.
Moja kolezanka własnie sama z internetu dowiedziała sie że moze mieć marfana, poszła do lekarza i wszystko się potwierdziło.
Hey! Przede wszystkim idź do kardiologa ( wykonaj echo serca) , potem zalicz okulistę a na końcu z tymi wynikami do genetyka - Oczywiście mowa jest o specjalistach a nie pseudo lekarzach. Genetyk powinien rozwiać lub upewnić Cię w Twoich niepewnościach.
Marfana można już stwierdzic w płodzie.
Trzymam kciuki - jak już będziesz znać wyniki - to daj znać. Buziole
P.S. Adresy dobrych specjalistów możesz znaleźć na : Strona Główna Zespół Marfana Najlepsi Specjaliści
Ostatnio zmieniony przez Wesoła 2006-12-15, 21:02, w całości zmieniany 1 raz
Witam !
Mysle ze 1 krokiem powinno byc skontaktowanie sie z GENETYKIEM
drugie spotkanie sie z Kardiologiem w celu stwierdzenia stanu twojego serca (Echo/EKG itp. itd)
potem okulista..
kardiolog i okulista oraz Genetyk po badaniach da ci dosc przejzyste spojzenie na to czy masz
Jakies charakterystyczne objawy choroby ZM :)
Masz blisko Poznania Jak by co sluze informacjami na temat Lakarzy...
Pozdrawiam..
_________________ Droga do sukcesu wiedzie przez optymizm -
walcz więc z pesymistycznymi nastrojami.
no dzięki w poniedziałek pójdę do lekarza.. rozmowiałam z mamą o tym ale mówiła że miałam echo serca jak byłam w szpitalu na zapalenie stawu i że by mi pewnie wykryli gdyby było coś nie tak ale zawsze lepiej się upewnić buziaki:*:*
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 16 Lip 2006 Posty: 4326 Skąd: z Marsa
Wysłany: 2006-12-16, 11:17
Witaj Myszko! Mam nadzieję że nie masz Marfana, dorzucę jednak że niekoniecznie mając go trzeba mieć chore serducho, a echo trzeba zrobić pod tym właśnie kątem, na kolorowym echokardiografie, jak już rodzinka wspominała- u dobrego specjalisty. Pozdrawiam, napisz o wynikach badan.
_________________ ......i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum