MARFAN FORUM :: mr skinny

FAQFormularz kontaktowyCzat forumMapa forumMapa Google100 ostatnich postówSzukajUżytkownicyGrupy RejestracjaZalogujAlbum

MARFAN FORUM Strona Główna » O NAS » To My » mr skinny

Tagi tematu: mr, skinny

Przesunięty przez: gabriela
2007-08-11, 13:16
mr skinny
Autor Wiadomość

mr skinny

Wysłany: 2007-08-11, 12:50   mr skinny

Witam!

Jestem nowy w temacie Marfana. Moja postura jak najbardziej skłania mnie do wniosku, iż mogę nim być. Wyczytałem na tym Forum, iż pierwsze badania jakie powinienem wykonać to echokardiogram. Czy ktoś wie ile to kosztuje? Czy mogę iść od razu do kardiologa bez użerania się w przychodni? Jakie inne badania sugerujecie? Wolę pytać Was, bo niewielu lekarzy słyszało o Marfanie.

Cieszy mnie to, że Forumowicze nie mędzą jak w przychodniej poczekalni, jak bardzo im dolega, tylko cieszycie się życiem. Tak się choruje o wiele łatwiej.

Pozdrawiam

Mr Skinny
Ostatnio zmieniony przez gabriela 2007-08-11, 13:17, w całości zmieniany 1 raz  

gabriela

Pomogła: 52 razy

Wysłany: 2007-08-11, 13:23   

Witaj mr skinny na forum! W zasadzie wszystkie odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz czytak=jąc uważnie wątki w tematach To My oraz Zespół Marfana _ badania.Najogólniej - za badania echo nie płacisz nic, musisz od lekarza pierwszego kontaktu wziąć skierowanie do kardiologa ( koniecznie dobrego, najlepiej przy jakiejś Klinice) następnie ustalić termin badań.Prywatnie takie badanie to ok 100. Napisz ( jeśli możesz i chcesz) więcej o sobie, jakie masz objawy, ile lat, co robisz i co Cie skłoniło do podejrzewania Marfana u siebie? Zapraszamy do uczestnictwa w naszym forum, także części rozrywkowej :-D

mr skinny

Wysłany: 2007-08-11, 17:24   

Zachęcony przez Gabrielę opowiem o sobie trochę więcej.

Zacznę od sprawy najważniejszej - nie wiem jeszcze czy mam Marfana. Mam za to 25 lat (jutro stuknie ćwierwiecze). Jak do tej chwili byłem okazem zdrowia - prawie w ogóle nie chorowałem, nigdy nie miałem nawet omdleń. Posturę mam bardzo marfańską (?), przy 180 cm ważę w porywach do 54 kg. Mam też PE.

Ostatnio czuję pewne dziwne ruchy po lewej stronie klatki piersiowej. Nie wiem, co to jest - w poniedziałek umówię się na wizytę u kardiologa. Podejrzewam szmery w sercu.

Ogólnie w chwili obecnej bardzo się cieszę życiem - mam fantastyczną żonę i rewelacyjną pracę, więc bardzo byłoby mi szkoda gdyby Marfan mi utrudnił pełne realizowanie się.

Mam kilka pytań:
1. Czy operacja przeciw PE ma sens? Skoro najgorszym zagrożeniem jest rozwarstwienie aorty, może być to zwykłe wyrzucenie kasy w błoto.

2. Czy ktoś wie o zabiegach dla Marfanów w Lublinie? Czy muszę jeździć po całym świecie, by uniknąć nieprzyjemności związanych z ZM?

3. Znów będzie o pieniądzach. Ile kosztuje operacja wstawienia zastawki? Czy to się długo goi?

Na razie nie mam więcej pytań.

Cieszę się, że Marfani się integrują, bo to bardzo pomaga psychicznie znieść tę dolegliwość.

Pozdrawiam

Mr Skinny

resa
reska

Pomogła: 23 razy

Wysłany: 2007-08-11, 18:44   

Witaj mr skinny z Polski.

mr skinny napisał/a:
Cieszy mnie to, że Forumowicze nie mędzą jak w przychodniej poczekalni, jak bardzo im dolega

mr skinny napisał/a:
Cieszę się, że Marfani się integrują,

Piszesz tak, jakbyś był wśród Marfanów od zawsze :lol: ... Musisz wiedzieć, że postura marfańska to nie wszystko, a wszelkie operacje w naszym kraju wykonuje się raczej na kasę chorych. No chyba, że jesteś ... bogaczem. O operacjach możesz dokładnie poczytać w dziale "Lekarze, szpitale, operacje". :-D Serdecznie zapraszam.

Marta

Pomogła: 4 razy

Wysłany: 2007-08-11, 19:08   

Cześć mr skinny :-) Ja jestem w Twoim wieku i też jestem tu nowa ;-) Tyle, że ja mam podejrzenie EDS.

Amber
Profesjonalista

Pomogła: 3 razy

Wysłany: 2007-08-11, 20:00   

Cześć mr skinny! Ja ostatnio pytałam o koszt badania usg serca -u nas to badanie kosztuje 70 zł/prywatnie/.

mr skinny

Wysłany: 2007-08-11, 21:14   

Witam!

Dziękuję za miłe przyjęcie. Myślę, że tworzenie takiej wspólnoty to już element terapii niemniej ważny od operacji tętniaków i innych takich.

Wciąż dopuszczam możliwość, że mój marfanizm (?) to tylko hipochondria. W sumie żaden z moich rodziców nawet nie przypomina budową ciała osobę z Marfanem a jak dotąd w sumie nic poważnego mi nie dolega. Jednak chciałbym mieć pewność, więc idę do kardiologa. Swoją drogą pytanie, czy jeśli echo kardiogram nic nie wykryje, czy znaczy to że jestem czysty? Czy jest możliwość, że pomimo, iż aorta jest szersza badanie tego nie wykrywa?

Pozdrawiam

Mr Skinny

Marta

Pomogła: 4 razy

Wysłany: 2007-08-11, 22:30   

Mr Skinny, u mnie w rodzinie nikt nie jest chory, a u mnie podejrzewają EDS. Wg pani kardiolog od echa serca, moje serce nie wykazuje bardzo dużych odchyleń, ale trzeba zrobić dokładniejsze badania. Dla mnie ta diagnoza była szokiem. Pogadaj tu na forum z ludźmi z Marfanem, oni Ci więcej powiedzą :) Mogę Ci powiedzieć jednak jedno - kardiolog, która robiła mi echo serca powiedziała: "USG nie zawsze wszystko wykazuje, czasem nie widać nic przez lata. Musi pani robić dokładniejsze badania"...

resa
reska

Pomogła: 23 razy

Wysłany: 2007-08-12, 10:13   

mr skinny napisał/a:
czy jeśli echo kardiogram nic nie wykryje, czy znaczy to że jestem czysty? Czy jest możliwość, że pomimo, iż aorta jest szersza badanie tego nie wykrywa?

Poszerzenie aorty specjalista potrafi dostrzec już na zdjęciu rtg klatki piersiowej. Natomiast badanie echo to nie wszystko, przy Twojej szczupłej budowie (180 / 54) powinien obejrzeć Cię ortopeda. Żeby w pełni przekonać się, że "mój marfanizm (?) to tylko hipochondria" do tego wszystkiego konieczne jest jeszcze przynajmniej dokładne badanie okulistyczne i ostateczne skonsultowanie u genetyka.

JanK
Specjalista
Marfan_JanK

Wysłany: 2007-08-12, 10:38   

Warto samemu przeprowadzić test ze strony www.marfan.pl/pl/m22.htm. Tam również dużo opisu schorzeń w Z.Marfana.
Dobry kardiolog ultrasonografista dużo potrafi ustalić na podstawie tego badania.
Jeśli sa jakieś wskazania konieczne ponawianie badań co rok lub ustali lekarz

Wesoła
Wtajemniczony

Pomogła: 7 razy

Wysłany: 2007-08-13, 21:53   

Hey Mr Skinny :-)

mr skinny

Wysłany: 2007-08-14, 18:14   

Witam znów wszystkich!

Jak obiecałem w poprzednim poście, udałem się do przychodnii. Cóż... poziom obsługi pozostawia sporo do życzenia. Podzieliłem się z panią doktor swoimi myślami na temat problemów z sercem, co zostało skwitowane pobłażliwym skinieniem głową. Zbadała mi ciśnienie (110/70) i powiedziała: 'No.... trochę niskie ciśnienie, ale jest Pan zdrowy'. To miało mnie uspokoić?

Zażądałem skierowania do kardiologa, które dostałem. Zabawne, że jak dzwoniłem do szpitali dostałem propozycję wizyty na... listopad. Co powinienem zrobić Waszym zdaniem?

Pozdrawiam

Mr Skinny

dana_meadbh
Ekspert
dana_meadbh

Pomogła: 18 razy

Wysłany: 2007-08-14, 18:30   

Pójść prywatnie.

Imdris
Wtajemniczony
owocowe serduszka :)

Pomogła: 13 razy

Wysłany: 2007-08-14, 21:12   

Dobrze ujęte Dana... Mnie chyba też to samo czeka - wizyta prywatna, bo na bezpłatną u nas czeka się miesiącami... :-/

Ale wiesz Mr Skinny, nie jest najgorzej w Twojej przychodni - jak ja starałam się o wizytę u kardiologa w zeszłym roku (może wrzesień?) dowiedziałam się tylko, że mam wpaść za jakieś 8 miesięcy o termin spytać, bo na razie mają wszystko zajęte... :cry: Paranoja... Wtedy też byłam prywatnie...

Staś
VIP
Marfan typu 2 LDS

Wysłany: 2007-08-17, 14:34   

witam mr skinny , co do echa ja pare razy robiłem sobie echo serca z doplerem i płaciłem 70 zł tak było w zeszłym roku ale mnie tak kobieta wymeczyła hehe dwie godziny mnie badała :mrgreen: .

Odpowiedz do tematu