Wysłany: 2008-10-27, 12:31 Niepokojący ból w klatce piersiowej
Witam wczoraj wieczorem odczulem silnym bol na plecach pod lewa lopatka-tak jak by mi ktos z mlotka w to miejsce przywalil...stwierdzilem ze poloze sie spac i rano pewnie przejdzie,ale niestety nie stalo sie tak.Bol odczuwalem przez cala noc,doszedl do tego jeszcze bol w klatce piersiowej chyba serca bo odczuwalem uczucie "kucia" mialem problemy z zasnieciem ;/ gdy rano wstalem bol serca sie nasilil...z kazdym oddechem boli coraz bardziej kiedys mialem lekkie bole serca ale bralem kilka wiekszych oddechow i przechodzilo a terazcaly czas jest tak samo ;/ uciska bardzo mocno i pod lopatka to samo,a gddy probuje sie nachylic to plecy mnie bola tak ze nie moge wytrzymac.Jezeli do jutra sie nie polepszy to ide do lekaza...
Ostatnio zmieniony przez hudyjan 2008-11-14, 15:50, w całości zmieniany 2 razy
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 16 Lip 2006 Posty: 4326 Skąd: z Marsa
Wysłany: 2008-10-27, 12:47
To może być neuralgia, lub bóle związane z kregosłupem.Spróbuj połozyć się na czymś płaskim i lekko zgięte nogi połóż wyżej ( np oprzyj o ścianę) , przechodzi?
_________________ ......i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
To nie odma....Przy odmie jest nagły rozdzierajuący ból i problem z oddychaniem...można sobie ulżyc szukając odpowiedniego ułożenia...ale lekarz koniecznie się prosi do odwiedzin...bo niepokojące są bóle w okolicy serca...nie czekaj
Wysłany: 2008-10-27, 14:51
smuklaewa napisał/a:
lekarz koniecznie się prosi do odwiedzin..
To prawda, tylko lekarz może odpowiednio zdiagnozować.
Przy okazji - czy ktos przed operacją aorty wstępującej odczuwał jakieś bóle w okolicy serca? Czy posiadanie wadliwych zastawek "boli" ?
_________________ ......i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
Pomógł: 21 razy Wiek: 42 Dołączył: 26 Sty 2008 Posty: 937 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-27, 15:02
NIE MYŚL TYLKO WEZWIJ KARETKĘ JUŻ TERAZ. LEKARZE ZROBIĄ BADANIA I POWIEDZĄ CO TO JEST . JESTEM PEWNY TEGO CO CI RADZĘ . CZAS UCIEKA , NIE WAHAJ SIĘ !!!!!!!!!!!!!
czy ktos przed operacją aorty wstępującej odczuwał jakieś bóle w okolicy serca?
Jak dziś pamiętam...moja mama przez cały dzień narzekała na kłucie w łopatce...a potem złapał ją ostry przeszywający ból w klatce piersiowej...to były lata siedemdziesiąte...lekarz z pogotowia stwierdził stan przedzawałowy i reanimowali ją robiąc masaż serca 3 godziny....a ona miała bidusia rozwarstwiającego się tętniaka.... jakże ona przy tym masażu musiała jeszcze bardziej cierpiec....w tym czasie jeszcze nikomu się nie śniło o echu serca...
[ Dodano: 2008-10-27, 16:18 ]
gabriela napisał/a:
Czy posiadanie wadliwych zastawek "boli" ?
Nie ...przy wadliwych zastawkach pierwszym symptomem jest duża różnica ciśnienia tętniczego...np;160/50...i arytmia .
Pomogła: 15 razy Wiek: 24 Dołączyła: 24 Lip 2006 Posty: 1561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-27, 15:37
Cytat:
czy ktos przed operacją aorty wstępującej odczuwał jakieś bóle w okolicy serca?
Ja miałam często bóle w klatce, takie kłucia i faktycznie po operacji jest tego trochę mniej ale też się zdarza. Tylko ja się zastanawiam czy to nie są jakieś nerwobóle...
Wysłany: 2008-10-27, 17:31
Michal22 napisał/a:
wczoraj wieczorem odczulem silnym bol na plecach pod lewa lopatka-tak jak by mi ktos z mlotka w to miejsce przywalil...stwierdzilem ze poloze sie spac i rano pewnie przejdzie,ale niestety nie stalo sie tak.Bol odczuwalem przez cala noc,doszedl do tego jeszcze bol w klatce piersiowej chyba serca bo odczuwalem uczucie "kucia" mialem problemy z zasnieciem ;/ gdy rano wstalem bol serca sie nasilil.
Chyba w tym wypadku masz rację Paweł, bo to może być objaw rozwarstwionego tętniaka ( niekoniecznie).
Gosieńka napisał/a:
miałam często bóle w klatce, takie kłucia
Z takim akurat bólem nie pognałabym od razu do Anina, mam takowe zczsami, przeważnie gdy zasiedzę się przed kompem. Wiem że to sprawka kręgosłupa. Bóle w klatce piersiowej mogą być też spowodowane przeziębieniem, niestrawnością, nerwobólem, wreszcie stresem.Ból bardzoo silny, taki który nie mija - wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej.
Dokładnie to może być neuralgia, może wypróbujesz maści rozgrzewająco-przeciwbólowe. Jednak koniecznie musisz iść do lekarza!
A jeśli chodzi o bóle serca to z tego co lekarze mówią to serce i płuca nie bolą.
_________________ Prosiłam o wszystko by cieszyć się życiem, dostałam życie by cieszyć się wszystkim.
Moim zdaniem to czym prędzej pędz do lekarza . Gabrysiu pytalas czy ktos mial bole przed operacją aorty wstępującej -to wlasnie taki bol ,tylko bardzo silny w plecach pod łopatką i klatce mialam, kiedy 4 lata temu rozwarstwiala się mi aorta ,a po 4 dniach bol zmalal ,ale w tym czasie do operacji mialam juz tylko pojedyncze bole takie wlasnie pod łopatką [wczesniej tez byly bole ,ale do wytrzymania] Nie chce straszyc ,ale jak ma Michał postawioną diagnozę marfana to nie ma na co czekac ,bo ja o niczym nie wiedzialam wtedy i mogło się to zle skończyć, jak to delikatnie mozna powiedzieć , bo profesor Sadowski powiedzial ,ze mogło się to zejściem skończyć i własnie w 90 paru procentach tak się to kończy .
_________________ Prawdziwą miłość poznaje się nie po jej sile,
lecz po czasie jej trwania.
Pomógł: 21 razy Wiek: 42 Dołączył: 26 Sty 2008 Posty: 937 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-28, 19:10
Ja na dwa tygodnie przed operacją Ao wstepujący miałem dziwny ból , coś jak skurcz w tętnicach szyjnych . Wtedy w pracy jak zaatakował tetniak Ao wstępującej to miałem identyczne wrażenie jak Justyna :ból , wzdłuż aorty schodzący do nerek pulsująco .no ale wtedy to już był pękający tętniak . po czasie zdałem sobie sprawę że czułem jak to rozwarstwia się Aorta . Towarzyszył temu paniczny lęk . potem myślałem ,że zemdleję sparaliżowało mi rękę prawą to jak już karetka po mnie jechała do pracy .brrrrr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum